Харків‘янам покажуть історію сучасних Орфея та Еврідіки

Юлія Гуш  |  Вівторок, 30 квітня 2019, 15:26
Сьогодні в театрі імені Пушкіна відбудеться прем‘єра вистави «Еврідіки більше немає».
Харків‘янам покажуть історію сучасних Орфея та Еврідіки

Основою для цього спектаклю стала п‘єса Жана Кокто «Орфей». Обидві постановки базуються на відомому древньогрецькому міфі про Орфея та Еврідіку. В ньому талановитий співак спускається в царство мертвих, щоб повернути кохану дружину до життя. Взагалі, історія про любов, яка стала сильнішою за смерть, стала джерелом натхнення для багатьох поколінь літераторів, художників і театралів. Її можна побачити і в художніх музеях, і не сценах театрів.

«Я обрав цю п‘єсу, адже мені дуже до вподоби міф про Орфея та Еврідіку, – розповів режисер Олександр Середін, – він дуже сентиментальний, дуже мелодраматичний, я його дуже люблю. І мені дуже хотілося втілити його на сцені. Знайшов п‘єсу Жана Кокто. Мені здалося, що мелодика тексту, його інтонації добре передають історію про Орфея та Еврідіку. Тому я вирішив поставити її. І, власне, втілював це, намагаючись притримуватися того, що є в тексті Кокто. Тобто, це гра простору, звернення до теми древньої Греції, переміщення між декількома вимірами. Так народилася ідея з кіно, зі зйомками, з акторами».

Щоправда, в даній постановці історія далека від ідеалістичності оригінального міфу. Тут є місце і для проблем в стосунках, і для невірності та зневаги, і навіть для насильства. Орфей саме через свою грубу та зневажливу поведінку губить свою дружину, яку потім і намагається відбити від смерті.

«Ми розуміємо, що за міфологічними Орфеєм та Еврідікою були і живі люди, – зазначив Середін, – якраз це люди, які були сьогодні між нами. У кожного є своя Еврідіка, є свій Орфей. Їх оточує тисяча щоденних проблем. І все одно ми якось стараємося себе знаходити в красивих та міфологічних. Тому це просто такий зв‘язок з реальністю, сучасні Орфей та Еврідіка».

Разом з міфологічними мотивами в постановці можна побачити чимало елементів сучасності. Герої, вдягнені в звичний одяг, п‘ють каву з паперових стаканчиків, а час від час з‘являються відсилки на сучасну музику та кінематограф, що подекуди створює доволі комічний ефект.  

Покази «Еврідіки більше немає» будуть проходити до кінця травня. Більш детально про розпис можна дізнатися на сайті театру.

Фото Олександр Кочегура

comments powered by HyperComments