Вийшла книга, присвячена вулицям старого Харкова

П'ятниця, 3 травня 2019, 16:15
Книга була написана дослідником історії Слобожанщини Андрієм Парамоновим.
Вийшла книга, присвячена вулицям старого Харкова

“Вулиці старого Харкова” Андрія Парамонова присвячені виникненню харківських вулиць, в ній були представлені нові, часом невідомі для широкого загалу історичні факти з історії міста. В книзі можна побачити посилання на архівні джерела, іменний і топографічний покажчики, а також список перейменувань 2015 року. Зокрема, видання містить припущення і гіпотези, які можуть стати приводом до нових дискусій і обговорень.

«Я одне хочу сказати, що моя книга – це не істина останньої інстанції, – підкреслив Парамонов, – навпаки, я буду дуже радий, якщо ця книга слугуватиме певним дискусіям по історії Харкова, по історії вулиць».  

Зокрема, чимало дискусій можуть утворитися навколо історії походження того чи іншого топоніма – адже і до сьогоднішнього дня існує не одна версія стосовно цього.  

“Хтось буде не погоджуватися з тим, чи варто вважати поселення по Білгородській криниці початком Харкова, – зазначив дослідник, – хтось скаже: «Це не Харків, це просто поселення в стороні від міста». Можуть бути моменти, пов’язані з тою ж Клочківською вулицею. Але в будь-якому випадку, я не знайшов документи про те, що у Тимофія Клочка був хутір за межами міста. Я знайшов хіба свідчення, що був монастирський млин. Але про хутір – ні слова”.  

Кандидат історичних наук Володимир Маслійчук зазначив, що заради видання книги було докладено чимало зусиль.  

“Ця книжка багатостраждальна, – зазначив він, – питання не в титанічній праці по збору матеріалів, по її оформленню. По-перше, вона виходила доволі довго. Майже рік. І мені довелося, вже маючи практично матеріали цієї книжки, боятися, власне, коли вона вийде, чи буде вона позначена 18 -м чи 19-м роком. Також я хочу зазначити, якщо б не події 2014 та 2015 року , то у видання «Фоліо» не виникнуло б цього проекту. Поза всяким сумнівам, зміни в назвах вулиць, низка інших кроків, вони в будь -якому ключі примушують людину звертатися до минулого”.

 

comments powered by HyperComments