Музична класика лунатиме для харків‘ян з особливою чарівністю

Середа, 8 травня 2019, 13:47
В Харкові відбудеться унікальний концерт за участі легендарної «Червоної скрипки».
Музична класика лунатиме для харків‘ян з особливою чарівністю

10 травня харків‘яни можуть почути один з найвідоміших музичних інструментів – легендарну «Червону скрипку» роботи Антоніо Страдіварі. Концерт «Містична «Червона скрипка» прозвучить у виконанні відомої американської скрипачки Елізабет Піткерн та МАСО «Слобожанський». При чому, цей інструмент лунатиме в Україні вперше. Керуватиме оркестром заслужений діяч мистецтв України Юрій Яковенко. У програмі – Концерт для скрипки з оркестром Бетховена та Симфонія №4 Брамса.

За словами Елізабет Піткерн, музика завдяки легендарному інструменту лунатиме особливо чарівно. Сам Страдиварі створив свою «Червону скрипку» в далекому 1720 році. Тоді він знаходився на піку своєї кар‘єри. Незважаючи на унікальність цього інструмента та його довгу історію, скрипку бачило не так багато людей. Більшу частину часу вона пробула в приватній колекції.

«Я інколи кажу, що це таке враження, ніби бог дав вам голос Лучано Паваротті до рук, – розповіла Піткерн, – коли я граю на цьому інструменті, я відчуваю його як частину себе. І коли я граю у великих залах, тоді вона розкривається повністю. І саме ця сторона шедевру Страдиварі відчувається найбільш повно. Інколи я просто зачарована тим звуком, який я чую під час виконання. Я сама слухаю і мене переповнює відчуття благоговіння».    

Художній керівник МАСО «Слобожанський» Гаррій Абаджян розповів, що приїзд «Червоної скрипки» до Харкова став історичною подією для музикантів оркестру.

«Мабуть, саме ця подія є найбільш значимою за останні 26 років, – підкреслив він, – це такий рівень. По-перше, скрипка, а по-друге – сама виконавиця. Ця подія дуже значима. Це великий подарунок – не тільки Харкову, а й Україні, консерваторії, музиканти якої в основному заповнюють наш молодіжний оркестр».

Концерт «Містична «Червона скрипка» відбудеться 10 травня в Палацу студентів Національного юридичного університету. Початок – о 19:00.

comments powered by HyperComments