В Харкові відбудеться “супергеройська” виставка

Вівторок, 28 травня 2019, 15:16
1 червня о 17.00 в Харківському літературному музеї відбудеться відкриття виставки «Супер! Герой!»г
В Харкові відбудеться “супергеройська” виставка

Виставка звертається до «побутування» героїв в українській масовій культурі. Яких героїв пропонують у школі? Чи справді вони сприймаються як живі та актуальні, чи, навпаки, діти та підлітки (а надалі й дорослі) не здатні ототожнювати їх зі своїм життям та згадують лише за необхідності здати іспити або ЗНО?

Олексій Юрченко, куратор виставки: «Через те, що в школах здебільшого нав’язують героїв як штучних та  неживих, вони не можуть бути взірцем для дітей та підлітків, з такими героями просто неможливо себе ототожнювати. Тому все більше героями для них стають супергерої з американських коміксів, які мають надзвичайну чутливість до потреб часу та актуальних запитів суспільства. Ми спробували дослідити цей феномен. Чому, наприклад, герої всесвіту “Marvel” подекуди стають ближчими для дітей та підлітків з усього світу, ніж локальні герої?»

Герой покликаний захищати цінності певного суспільства, особливо в умовах нестабільності, коли вони постають перед викликом і потребують переосмислення та захисту. У зв’язку з цим, в умовах війни, в українському суспільстві актуалізувався «запит на героїв».

Олесандра Савченко, кураторка виставки: «З героями все не так просто, як це може здатися на перший погляд. Трапляються випадки, коли героїв створюють та нав’язують з метою пропаганди. Не дивно, що по-справжньому послідовно та завзято до формування геройського корпусу для дітей в Україні взялись у радянський період. Тому однією з наших задач було показати та зрозуміло пояснити, з яких основних рис складається образ героя та його життєпис».

У виставці представлені книги з колекції ЛітМузею – так званий «геройський корпус», що в ті чи інші часи пропонувався дітям в Україні та завдяки шкільній програмі залишається майже незмінним і сьогодні. У пошуках альтернативи ми звернулись до сучасних українських коміксів, видавці яких наразі реагують на суспільний запит щодо нових героїв, а також осучаснюють та по-новому актуалізують вже давно відомі постаті. Ці комікси можна буде вільно погортати в експозиції.
 
Спеціально до відкриття письменниця і режисерка Юліта Ран та учні 45 гімназії підготували виставу «У пошуках супергероя».

Юліта Ран: «Перфоманс "У пошуках супергероя" – результат нашої спільної роботи з учнями-старшокласниками Харківської гімназії № 45. Протягом кількох тижнів учасники процесу зустрічалися для того, щоб поговорити на такі теми: Хто такі герої - минулих днів і сучасності? Чи є герої сьогодні в Україні, в її культурному і соціальному просторі? Що таке героїзм і чи можна вважати героєм самого себе, якщо ти долаєш свої слабкості і змінюєш життя - власне чи чиєсь інше?
 
З підліткових вербатимів, зібраних під час репетицій, народився текст цього перфомансу, а з різноманітних театральних тренингів - його форма».

Вхід на відкриття – безкоштовний.
 
 
 

 

comments powered by HyperComments