В Харкові лунатиме музична класика заради допомоги молоді з інвалідністю

Середа, 29 травня 2019, 10:17
1 червня, у День захисту дітей, в ХНАТОБі відбудеться благодійний концерт.
В Харкові лунатиме музична класика заради допомоги молоді з інвалідністю

Гімн «Глорія» Антоніо Вівальді лунатиме у виконанні оркестру СхідOpera та артисток хору міланської опери Теatro alla Scala – Амор Лілії Перез (контральто) та Лурдес Мартінез Карнічер (сопрано). Обидві виконавиці не будуть брати жодних гонорарів. Всі отримані кошти підуть на розвиток адаптаційного центру «Летючий дім», де живе та відпочиває молодь з інвалідністю. Цей концерт має стати однією з ключових подій соціокультурного фестивалю «Дантефест».

«Вівальді – це італійський Моцарт, італійський Чайковський, – розповів головний хормейстер ХНАТОБу Олексій Чернікін, – Вівальді всі знають. І хорові твори, і оркестрові, і сольні арії. Це особливе. Я колись читав про те, що музика Вівальді – така світла, гармонійна – вона лікує. Впевнений в тому, що вона може лікувати, особливо якісь нервові захворювання. Бо коли слухаєш – все правильно, все гарно. І відпочиваєш. Коли слухаєш Шенберга – то там такі гармонії, така напруга! А тут такого немає. Усі частини тіла відпочивають. Це моє враження».

За його словами, в хорі присутні професійні музиканти, які здатні виконати будь-які композиції. В їх репертуарі є і класика, і народна музика. Тому опанування даної компзиції не стало для них складною задачею. Очкується, що під час концерту «Глорію» будуть виконувати близько 65 осіб.

«В цьому фестивалі ми будемо брати участь в перший раз, – зазначила артистка хору Тетяна Кочаровська, – «Глорію» ми також будемо співати вперше. Це всесвітньо відомий твір. І ми із задоволенням вивчили його спеціально заради участі в цьому фестивалі. Для хору він дуже зручний. Ми з великим задоволенням беремо участь в різних фестивалях. Репертуар у нас дуже великий, дуже різноманітний».

«Коли ми вперше зіткнулись з цим твором, він мені дуже сподобався, – розповів артист хору Олександр Ващенко, – це така добре складена хорова партитура. І з оркестром воно все так повнозвучно, так гарно звучить. І нам дуже легко виконувати всі хорові партії, адже вони дуже милозвучні і мелодійні. Ця музика дуже примана для виконання. І я вважаю, що слухачі, які прийдуть на цей концерт, отримують від нього колосальне задоволення».

«Глорія» була написана Вівальді для дівчат-сиріт, які співали в хорі при венеційському монастирі Оспедале делла П'єта. Сам композитор очолював той хор та викладав гру на скрипці. Цікавою особливістю його твору є те, що партитура містить реальні імена тих дівчат, яких Вівальді знав особисто.

«Фестиваль ми робимо в першу чергу тому, що вважаємо що культура – це дуже сильний промовець, – розповіла координаторка фестивалю Ірина Сальник, – що твори мистецтва – це дуже сильні промовці. І так як вони говорять про гуманність, про цінність кожної людини. Про це важко сказати просто публіцистичним текстом або якимись слоганами чи плакатами. Кожна людина з нашої команди, вона так чи інакше пережила цю зустріч, коли серце відкривається тому, що ти абстрактно розумієш. Наприклад, «я толерантна до ромів» або «я за інклюзію». Такі загальні фрази стають твоєю сутністю тоді, коли вони приходять в серце через мистецтво».

За її словами, «Летючий дім» – це щось більше, ніж просто місце, де мешкає молодь з інвалідністю. Там проходить лекції, дружні зустрічі, молоді люди можуть там почуватися як удома. За виручені під час концерту гроші заплановано розширити «Летючий дім», зокрема, облаштувавши там інклюзивну кухню.     

Благодійний концерт «Глорія Вівальді» відбудеться 1 червня в ХНАТОБі. Початок – о 19:00.

comments powered by HyperComments