Діти бувають різні: В Харкові відбудеться фестиваль дитячої творчості та свободи

Юлія Гуш  |  Четвер, 30 травня 2019, 16:41
В місті вже вп‘яте відбудеться «Дитяча площАРТка», яка дасть юним харків‘янам можливість виразити свою особистість.
Діти бувають різні: В Харкові відбудеться фестиваль дитячої творчості та свободи

З 3 по 7 червня в Центрі гендерної культури проходитиме фестиваль мрій та різноманіття «Дитяча площАРТка#5». Він має на меті сприяти інтеграційним процесам в межах взаємодії культурних активістів, освітян, дітей та молоді, а також створювати творчі простори, вільні від дискримінації. Зокрема, під час цьогорічного фестивалю значна увага буде приділятися таким аспектам, як можливість бути почутим та свободі висловлювання.

«Ми хочемо сказати, що дитина має право виловлюватися, – розповіла кураторка фестивалю Олена Зіненко, – і робити це так, як вона вміє, як їй зручно. І ми, дорослі, повинні дати таку можливість. Це основний заклик нашого фестивалю – «я бувають різні». «Я» як прояв ідентичності, соціальної та особистої…. Я вважаю, що діти є найголовнішими експертами з дитячих питань. Наша справа надати їм можливість висловитися».

В межах фестивалю відбудеться виставки, квести, ігри, ярмарки та фотосесії, які будуть цікавими для дітей будь-якого віку і не тільки. Зокрема, заплановані й різноманітні майстер-класи, які стосуються науки, журналістики, кулінарії, рукоділля. Зокрема, бажаними гостями на цих заходах стануть не тільки діти та їх батьки, а й освітяни.

«Ми хочемо бачити на наші «АРТплощадці» не тільки батьків та дітей, – розповіла комунікаційна менеджера Центру гендерної культури Дарина Велигодська, – ми запрошуємо ще й вчителів та вчительок. Тому що між ними є певні бар‘єри в комунікації. Думаю, всі батьки учнів відчувають, що не завжди можуть знайти спільну мову з вчительством. Що певні професійні бар‘єри, які складалися не один рік, заважають вчительству та батькам швидко знайти спільну мову. Тому в цьому плані дуже корисними будуть заходи, які ми пропонуємо під час нашого фестивалю. Щоб порозумітися, щоб все ж таки зрозуміти, що і батьки міняються з часом. Особливо молоді батьки».

Організатори переконані, що в сучасному світі кожна дитина має право виражати свої думки, вподобання, має право на власну індивідуальність. Адже стара совєтська школа, де дитина повинна «знати своє місце» і бездумно слухатись старших, має залишитись у минулому. І більш сучасний підхід має куди позитивніший вплив на особистість дитини. Зіненко розповіла, що під час відкритих уроків в харківських школах вдавалося розговорити дітей, які раніше не наважувались висловлювати свою думку. Все завдяки новим підходам та геть іншому ставленню до дітей.

«Вчитель чи вчителька підходить до нас та каже: «Як ви це зробили? Він ніколи не розмовляє. Він завжди мовчить». І я вважаю, що це дуже наочний приклад, що дитина звикла мовчати, щоб її не насварили. І в нашому просторі дитина починає говорити. І це важливо».

Програма фестивалю

comments powered by HyperComments