“До По”: видатний харківський художник Павло Маков розповість про місто майбутнього

Вівторок, 4 червня 2019, 15:13
5 червня о 19:00 у “ЄрміловЦентрі” (пл. Свободи, 4) відбудеться розмова із художником Павлом Маковим До По. Місто майбутнього – в межах паралельної програми виставки “Шлях Енея. Художники сьогодення сам-на-сам із минулим”, частини “Дантефесту”. Вхід вільний. Проект реалізовано за підтримки Український культурний фонд у межах програми Знакові події для української культури - програма УКФ
“До По”: видатний харківський художник Павло Маков розповість про місто майбутнього

Павло Маков  — один із найвизначніших українських митців сучасності, лауреат Шевченківської премії, член Королівського товариства живописців та графіків Великої Британії. Працюючи у техніці графіки і офорта, він створює досконально прописані мапи, сади, міста реальні та утопічні. На виставці “Шлях Енея. Художники сьогодення сам-на-сам із минулим” художник представляє авторську книгу про місто майбутнього “До По”, про яку і йтиме мова 5 червня.

Як зазначають видавці книги на сайті, книга До По складається з двох частин. “З одного боку — генплан великого міста До По, розділений на 64 рівні ділянки, жодна з яких не повторюється, а з іншого – сторінки кишенькового нотатника, в якому кілька років Маков замальовував плани реальних і уявних міст з вільною забудовою...читач потрапляє у ситуацію пограниччя, яке, за Маковим, власне, й визначає Місце — присутність між реальністю і мрією”.

Павло Маков живе та працює у Харкові, проте досить рідко проводить публічні розмови та презентації. Маков  — митець-мислитель, тому кожна зустріч із ним допомагає наново осмислити світ навколо себе, взаємозв’язок минулого, майбутнього і сьогодення, зрозуміти силу та необхідність культури. Адже, на думку Макова, мистецтво — це антиоксидант, який знищує ракові пухлини соціуму.

Розмову проводитиме співкуратор проекту “Шлях Енея” мистецтвознавець Борис Філоненко. Куратор і художник поговорять не просто про структуру книги “До По”, а про те, як у роздумах про майбутнє неодмінно з’являється минуле, про радянський спадок, китайський контекст, сади і війну.

Нагадуємо, що виставку “Шлях Енея. Художники сьогодення сам-на сам із минулим”, у межах якої відбудеться розмова, можна вільно подивитися у “ЄрміловЦентрі” до 14 червня. Проект об’єднав 13 митців із Італії, України та Албанії навколо питання про те, як і чому сучасні художники звертаються до минулого. Куратори Борис Філоненко (Україна) та Лука Фйоре (Італія).

Довідка: Павло Маков — Член Королівського товариства живописців та графіків Великої Британії, член-кореспондент Академії мистецтв України. Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка.
Праці Макова виставлені в Музеї Вікторії та Альберта (Лондон), Метрополітен-музеї (Нью-Йорк), Національній художній галереї (Київ), Центрі сучасного мистецтва (Осака), Державній Трєтьяковській галереї (Москва), Музеї сучасного мистецтва (Ібіца) та інших зібраннях. Роботи Павла Макова було також виставлено на аукціоні Сотбі (2009).
 

comments powered by HyperComments