15 музеїв Харківщини стануть учасниками проекту «Азимут культурного розвитку»

Субота, 20 липня 2019, 15:29
Фахівці з чотирнадцяти історико-краєзнавчих музеїв Харківщини та представники територіальних громад, які опікуються культурою, візьмуть участь у проєкті «Азимут культурного розвитку».
15 музеїв Харківщини стануть учасниками проекту «Азимут культурного розвитку»

Про це стало відомо під час засідання робочої групи проєктної команди, повідомляє прес-служба облради.

Обласну раду представляла начальник управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв'язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Олена Кулик.

«Ми розглянули та проаналізували 23 заявки, що надійшли від історико-краєзнавчих музеїв Харківщини. В результаті відбору визначено 15 музеїв-учасників проєкту, - зазначила координаторка проєкту Оксана Жовтобородова  - До речі, взяти участь у проєкті виявили бажання представники територіальних громад. Це дуже добре, тому що проект спрямований на співпрацю музеїв та органів місцевого самоврядування, на пошук способів яскраво розкрити унікальний потенціал місцевих громад завдяки ресурсам місцевих музеїв». 

Учасниками проєкту стали:

Балаклійський районний краєзнавчий музей (Балаклійський район)

Комунальний заклад «Барвінківський краєзнавчий музей» (Барвінківській район)

Районний комунальний заклад «Валківський краєзнавчий музей» (Валківський район)

Сільський комунальний заклад «В.Бишкинський краєзнавчий музей» (Первомайський район)

Комунальний заклад «Історико-археологічний музей-заповідник «Верхній Салтів» (Вовчанський район)

Ізюмський краєзнавчий музей ім. М.В. Сібільова (м. Ізюм)

Комунальний заклад «Красноградський краєзнавчий музей ім. П.Д. Мартиновича» (Красноградський район)

Краснопавлівський краєзнавчий музей (Лозівський район)

Куп’янський краєзнавчий музей (м. Куп’янськ)

Люботинський краєзнавчий музей (м. Люботин)

Комунальний заклад «Музей історії с. Знам’янка ОТГ» (Нововодолазька ОТГ)

Первомайський краєзнавчий музей (м. Первомайськ)

Комунальний заклад «Краєзнавчий музей Печенізького району ім. Т.А. Суліми» (Печенізький район)

Комунальний заклад «Сахновщинський районний історико-краєзнавчий музей» (Сахновщинський район)

Комунальний заклад «Змієвський краєзнавчий музей»  

Для відібраних учасників буде проведено ряд тренінгів за участі провідних фахівців з музейної справи, які є досвідченими практиками з питань охорони та використання культурної спадщини. 

«Проект дасть можливість музейним працівникам області отримати сучасні теоретичні знання та практичні навички, вивчити кращі світові та національні практики музейної діяльності для переформатування своєї роботи», - зазначила координаторка.

В рамках проекту також передбачено навчальні поїздки з метою вивчення кращих практик організації сучасних музейних експозицій -  у Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному (Полтавська область) та у «Музей шоколаду» культурно-дозвіллєвого комплексу «Тростянецький» (Сумська область). 

Строк виконання: липень – вересень 2019 року.

Основною метою проекту є створення практичних кейсів та рекомендацій, які слугуватимуть методичною основою для осучаснення районних історико- краєзнавчих музеїв та їх подальшої діяльності як музеїв нового типу, а саме: впровадити нові форми роботи з відвідувачами і взаємодії з громадою, а також посилити співпрацю з органами місцевого самоврядування при формуванні стратегій розвитку територій.

Довідково: Проект «Азимут культурного розвитку», підготовлений фахівцями Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова та спеціалістами управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв'язків виконавчого апарату Харківської обласної ради, став переможцем Грантового конкурсу Українського культурного фонду в номінації «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти». Загальний бюджет проекту складає понад 545 тис грн.

comments powered by HyperComments