«Дезеленізація»: Паралельна програма Бієнале молодого мистецтва почнеться з проекту про вирубку дерев та міське садівництво

Понеділок, 2 вересня 2019, 15:31
6 вересня проектом «Дезеленізація» розпочнеться паралельна програма другої Бієнале молодого мистецтва (нагадаємо, офіційне відкриття Бієнале – 17 вересня).
«Дезеленізація»: Паралельна програма Бієнале молодого мистецтва почнеться з проекту про вирубку дерев та міське садівництво

Виставка триватиме в галереї COME IN (вул. Данилевського, 26) до 28 вересня, з 13.00 до 19.00, з четверга по суботу, вхід вільний.

У проекті «Дезеленізація», реалізованому ініціативою ДЕ НЕ ДЕ, сучасні українські художники та художниці осмислюють минуле та сучасне міського жардінажу – простіше кажучи, садівництва. Вони звертають увагу на проблему вирубки дерев та озеленення міст та ставлять питання так: «Радянська спадщина в українських містах — це не лише сіра архітектура та пам’ятники катам українського народу, це ще й унікальні екосистеми. Ті зелені насадження, що є на наших вулицях, — здебільшого результат саме радянських проектів урбаністичного озеленення, і зараз вони масово знищуються. #Дезеленізація, чи просто невігластво?»
Нагадаємо, що тема Бієнале молодого мистецтва в цілому звучить цього року як «Здається, я заходжу в наш сад», і хоча сад – це, радше, метафора, втім, проблеми буквального саду і публічних просторів активно обговорюються в її різних програмах.

Анастасія Леонова, співкоординаторка паралельної програми Бієнале та кураторка й засновниця галереї COME IN, нагадує, чим цей проект близький Харкову: «З 2010 року, починаючи з будівництва нової дороги через Лісопарк (наймасштабніша вирубка дерев у центрі міста), проблема зелених насаджень в Харкові набула небезпечного розмаху. З одного боку, щорічно відбувається безконтрольний спил здорових дерев, з іншого — сумнівний благоустрій міських парків. Коли сади закриваються на роки для реконструкцій, а новими газонами заборонено ходити, починаєш розуміти, що нам потрібні свої садівники для культурного та дбайливого збереження зелених зон».

Євгенія Моляр, учасниця руху  ДЕ НЕ ДЕ, розповідає, що проект включає такий інтерактивний момент як документація дезеленізації: «Під #дезеленізацією ми розуміємо те, як комунальні господарства нівечать зелені насадження в українських містах, що в будь-якому місті помітно неозброєним оком. Ми просимо користувачів соціальних мереж документувати це, постити в своїх соціальних мережах із хештегом #дезеленізація і потім великим масивом фотографій включаємо у виставку. Вперше показана в Києві, виставка дозволяє переосмислити проблему міської системи зелених насаджень й актуалізувати процеси їх збереження. Можливо, ми самі можемо стати цими садівниками».

Анастасія Євсєєва, співкураторка основної програми Бієнале, говорить, що «ідея саду як впорядкованості, що вимагає невпинного піклування, протилежності до плинного й непевного сучасного світу, зчитується та інтерпретується кураторами кожної програми по-своєму. Паралельна ж програма, як і дитяча, робить можливою участь у Бієнале тих, хто не відповідає віковому цензу, встановленому «Положенням про конкурс» Міністерства культури». Тож, усі проекти паралельної програми так чи інакше взаємодіють із загальною темою, «Здається, я заходжу в наш сад».

Усього проектів дев’ять, докладніше про них можна прочитати на сайті Бієнале за посиланням, а загальний їх розклад такий:

1. «Дезеленізація»

6 вересня (відкриття 19:00) — 28 вересня, відкриття 6 вересня о 19:00

Час роботи: з 13.00 до 19.00, четвер — субота

Галерея «COME IN» art gallery, вул. Данилевського, 26

Вхід вільний

2. PLANTSPORTATION. BridA/Том Кершеван, Сенді Манго, Юрій Павліца

15 вересня (відкриття 18:00) — 22 вересня

Час роботи: з 12:00 до 20:00, вихідний — понеділок

Подвір’я ЦСМ «ЄрміловЦентр», майдан Свободи, 4

Вхід вільний
3. Андрій Сагайдаковський

17 вересня — 31 жовтня

Час роботи: понеділок — субота з 11.00 до 21.00, неділя з 11.00 до 20.00

Aromateque Concept Store, вул. Сумська, 118

Вхід вільний

4. Олексій Биков. [Балкончік]

Відкриття 27 вересня, 18:00

Час роботи: з 9:30 до 17:00, вихідний — понеділок

Локація: Харківський історичний музей, вул. Університетська, 5

Ціна за вхід: 6 грн

5. Станіслав Волязловський. Станіслав

Дата: 1 жовтня (відкриття 19:00) — 18 жовтня

Презентація книги — 2 жовтня

Час роботи: з 11:00 до 19:00, вихідний — неділя

Локація: Муніципальна галерея, вул. Чернишевська, 15

Ціна за вхід: Вхід вільний

6. Павло Маков. Очікування дива

5 жовтня (відкриття 15:00) — 31 жовтня

Час відкриття: 15:00

Час роботи: понеділок — п'ятниця з 9:00 до 18:00, неділя з 12:00 до 18:00, вихідний — субота

Ботанічний сад ХНУ імені В. Н. Каразіна, вул. Клочківська, 52

Вхід вільний

7. Алевтина Кахідзе. Назва проекту уточнюється

Дата: 9 жовтня (відкриття 19:00) — 31 жовтня 

Час роботи: з 10:00 до 18:00, вихідні — субота, неділя

Локація: Харківський літературний музей, вул. Багалія, 6

Ціна за вхід: 20 грн

8. Анна Данчишин. Обірвані сторінки

Дата: 4 жовтня (відкриття 17:00) — 31 жовтня

У Харкові інсталяція маркує місця вбивства жертв тоталітарних режимів.

Вхід вільний

9. Олександр Адамов. Не заступай за поля

Жовтень, дати й час уточнюються
Харківський літературний музей, вул. Багалія, 6

Вхід вільний

 

comments powered by HyperComments