У Муніципальній галереї Харкова покажуть роботи студентів-архітекторів

Четвер, 5 вересня 2019, 13:17
У середу, 11 вересня о 18:00 у Харківській муніципальній галереї (вул. Чернишевська, 15) відкриється виставка студентських робіт Open/Work.
У Муніципальній галереї Харкова покажуть роботи студентів-архітекторів

В експозиції — роботи 33 студенток і студентів, учнів Нульового року і першого курсу бакалаврату Харківської архітектурної школи,  передає PR-агентство «Bagels & Letters». В галереї кажуть, що виставки студентських робіт в них трапляються рідко, а настільки якісних студентських не було вже давно. З цієї експозиції Харківська школа архітектури починає новий навчальний рік і  нову публічну програму: конференції, відкриті лекції та дискусії, воркшопи і навіть — бібліотеку.

Назва виставки, Open/Work, за словами організаторів, говорить про постійний процес створення школи. Тут будуть представлені результати першого року навчання: роботи в різних матеріалах – таких як бетон, метал, дерево; архітектурні макети та плани – проекти як публічних просторів, так і приватних будинків; портфоліо, креслення, графічні матеріали. Ці роботи — не картини або фото, які звикли бачити відвідувачі Муніципальної галереї, але вони не менш важливі для формування арт-середовища, сфери сучасного візуального мистецтва, вважає директорка галереї Тетяна Тумасян.

“ХША — це проєкт, який дуже важливий не тільки для професійної архітектурної спільноти, але й для харківського культурного простору. Ці хлопці та дівчата, я сподіваюся, в майбутні роки будуть формувати вигляд українських, й не тільки, міст”.

Директором програми бакалаврату, на якій навчаються  автори виставки, є польский архітектор Куба Снопек, а кураторами виставки — його американські колеги Ешлі Бігхем і Ерік Херманн (бюро Outspot Office). Так, перша з них була здивована, що першокурсники вивчають матеріали, технічні деталі, створюють дерев'яні, бетонні, сталеві моделі. “Це унікально, це зазвичай програма третього-четвертого курсу, — каже архітекторка. — Але вони вже готові створювати дуже цікаві реальні об'єкти”. Ерік Херманн додає, що роботи особливо будуть цікаві саме харків’янам, бо студенти ХША кожен день вивчали місто, відвідували різні міські заклади, думали, як створювати будівлі в реальному контексті Харкова.

Виставка цікава й з точки зору педагогіки, каже архитекторка, викладачка ХША Аліна Єсаян. За її словами, структура навчального процесу відбилася на результатах: “Наприклад, студенти вивчають в гуманітарному блоці такі поняття як “будинок” або “сусідство”. І це змінює їх підхід до проектування приватного житла”.

Хоча виставку вже демонстрували безпосередньо в ХША у червні, друге представлення Open/Work виправдане, бо має стати частиною діалогу, який школа хоче вести з містом. Цьому присвячена публічна программа навчального закладу, й серед вільних лекцій та воркшопів є місце для виставок. Або, наприклад, вечірок — саме нею 7 вересня у ХША офіційно почнеться новий навчальний рік. Перед вечіркою студентів першого та другого курсів привітають засновник школи та куратор Технічного блоку Олег Дроздов (Україна), директор програми бакалаврату ХША Куба Снопек (Польща), куратор Гуманітарного блоку Лоуренс Барт (Велика Британія), кураторка Блоку навичок Олександра Нікітенко (Україна), тьютор Студії Ігнас Оугінтас (Литва).

Перша проректорка ХША Олександра Нарижна обіцяє насичений навчальний рік не тільки для студентів, але для всіх, хто цікавиться архітектурою. Так, в жовтні відбудеться конференція Adaptive Reuse Forum, присвячена переосмисленню індустріальної спадщини. Також на архітекторів чекає серія воркшопів з відкритою реєстрацією, де розглянуть та вивчать такі об’єкти, як Черкаський зоопарк, або Харківський тракторний завод. Проректорка обіцяє розвиток програм підвищення кваліфікації для діючих архітекторів та відкриття в 2020 році Публічної бібліотеки ХША. Бібліотека, як планується, відкриється у січні наступного року, а поки що для її колекції ХША збирає книжки. Друзів школи запрошують принести свою професійну літературу з архітектури чи урбаністики на відкриття року 7 вересня. Про все це у ХША обіцяють повідомляти на своїх сторінках у соціальних мережах.

Самі ж студенти та студентки в описі виставки Open/Work зізнаються: “Навчання зможе витримати не кожен. Бути архітектором – це виклик, який вимагає жертв, багатозадачності, постійного включення і взагалі може бути шкідливим для здоров'я”. Але, пишуть далі: “Ми включені в глобальні процеси через власний досвід і проекти, які створюємо. За рік ми стали суперкомандою”.

comments powered by HyperComments