Харківський мистецький фестиваль був удостоєний документального серіалу

П'ятниця, 6 вересня 2019, 15:01
«АrtМануал. 10 явищ у сучасному мистецтві» – новий документальний серіал розпочався на UA:Харків та FB Бієнале молодого мистецтва
Харківський мистецький фестиваль був удостоєний документального серіалу

Документальний телевізійний серіал, що допоможе глядачам зацікавитися мистецьким простором України, вийшов напередодні Бієнале молодого мистецтва, яка стартує в Харкові 17 вересня. Проект «АrtМануал. 10 явищ у сучасному мистецтві» – знайомить із художниками і художницями основної програми Бієнале. Перші п’ять серій зняті до початку Бієнале, а в наступних п’яти можна буде побачити представлені на Бієнале проекти.

10 серій – 10 явищ. Кожна з десяти серій телевізійного документального серіалу візуалізує, у якості непрямої метафори, ті явища, на які сучасні художники роблять акцент у своїх роботах. Перша серія, “Інтервенція”, з'явився в ефірі суспільного мовника  UA: Харків 3 вересня. Побачити її можна в повторі або на FB: Biennale2019 та YouTube-каналі Бієнале молодого мистецтва. Цикл виходитиме на UA:Харків щовівторка і щочетверга о 22:45 і наступного дня за тим з’являтиметься в соцмережах Бієнале. Також передбачається, що цикл може бути показаний іншими регіональними філіями Суспільного мовника та каналом UA: Культура.

При створенні проекту режисер Дмитро Коновалов навмисно уникнув будь-яких власних висновків: роботи митців та мисткинь коментують мистецтвознавці та куратори Бієнале 2019 й інших виставкових художніх проектів Анастасія Євсєєва, Дарина Скринник-Миська та Борис Філоненко. 

“Цей проект сподобався мені своєю складністю, – говорить режисер. – Моє завдання полягало в тому, щоб візуалізувати не тільки і не стільки портрети митців та мисткинь, але такі теми та явища в сучасному українському мистецтві як інтервенція, межа, ідеологія, образ чи особиста історія. Часто я опинявся в глухому куті розпачу, але я все одно сподіваюся, що глядачі після перегляду наших програм дізнаються про сучасне українське мистецтво набагато більше, ніж знали до”.

Проект є частиною національної співпраці Бієнале молодого мистецтва з UA: Суспільне мовлення та знятий студією Док Кіно Трансформація за підтримки Українського культурного фонду. 

PR-директорка Бієнале Іванна Скиба-Якубова говорить: “Початково цей цикл задумувався як освітній, що мав би простою мовою розповідати про певні мистецькі явища, жанри тощо. Те ж, що зрештою вийшло у Дмитра Коновалова, – це не “роз’яснення”, це спонукання глядача до того, щоб поцікавитися і розібратися.

Сучасне мистецтво не дуже включене в повсякденний життєвий контекст більшості українців, про нього не говорять на роботі, про нього рідко сперечаються в звичайних барах. Ми хочемо, щоб глядачі, котрі з 17 вересня по 31 жовтня приходитимуть у наші виставкові простори, були вже трошки ближчими до тих митців/мисткинь, які там представлені. Щоб, побачивши нову серію, їм хотілося повернутися на виставку, подумати. Поділитися враженням із друзями. Зрозуміти, що сучасне мистецтво говорить про нас, сьогоднішніх, і дає дзеркало, в яке можна побачити самих себе з несподіваного боку”.

comments powered by HyperComments