В Харкові стартувала дитяча виставка, приурочена до 250-го ювілею Котляревського

Юлія Гуш  |  Понеділок, 9 вересня 2019, 15:53
Роботи школярів 10-12 років були вивішені поруч з Харківським національним університетом імені Котляревського.
В Харкові стартувала дитяча виставка, приурочена до 250-го ювілею Котляревського

Дитяча виставка стартувала сьогодні, 9 вересня. Приурочена вона до дня народження відомого українського письменника. На виставці представлена серія дитячих малюнків, які юні харків’яни створили після прочитання “Енеїди”. За словами організаторів, ці роботи демонструють, як сучасні діти бачать та сприймають класичний твір.  

“Коли ми дізналися, що в цьому році буде відзначатися 250 років з дня народження Івана Котляревського, ми вирішили почати з такої неформальної події, – розповіла Наталія Нечепуренко співорганізаторка акції, – щоб це було цікаво не тільки знавцям його творчості та літераторам. А щоб розповісти простим словом людям, які просто мандрують вулицями Харкова. І ми запропонували керівництву університету мистецтв зробити з дітлахами художньої студії таку акцію. Вони будуть читати “Енеїду” Котляревського, вибирати якісь сцени, які їм подобаються. І будуть малювати сюжети”.  

Діти створювали свої малюнки  разом з керівницею художньої студії при центрі естетичного виховання “Унісон дитячих сердець” Юлією Макієвською. Згодом вона обробила ці роботи та додала до них відповідні слова з поеми.

“Для початку ми подивилися мультфільм і послухали аудіокнигу, – розповіла Макієвська, – дітям було дуже важко. Там дуже багато незрозумілих слів, які вже не вживаються в мовленні. І ми підійшли дуже незвичайним образом. Ми намагалися спіймати натхнення, спіймати асоціації. Ми застосували техніку “монотипія”. Ця як кляксографія. Образи клякс нам нагадували який-небудь сюжет, епізод. І ми обводили ці клякси та ілюстрували таким чином твір”.  

“В чому полягає наша акція? Що ті люди, які гуляють по центру Харкова, підходять та роздивляються ці роботи, – зазначила Нечепуренко, – і  хто буде фотографуватися біля цих робіт з хештегом “250Котляревський” та “Харківськіасамблеї”, виставляти це у “Фейсбук” чи “Інстаграм”, той отримає унікальну листівку, яких ми випустили всього 60 штук. А тут присутні 12 робіт. Це діти від 10 до 12 років”.  

Ця виставка являє собою підготовку до 26-го Міжнародного музичного фестивалю “Харківські асамблеї”, приуроченого до 250-го ювілею Котляревського. Сам фестиваль запланований на початок жовтня.  
 

 

comments powered by HyperComments