Проект «Дев'ять життів традиції» закликає до збереження культурної спадщини України (ФОТО)

П'ятниця, 20 вересня 2019, 09:48
Збереження й популяризаціїю традицій, як українських, так і всіх народів, що проживають в Україні, поставили собі за мету організатори Всеукраїнського фестивалю вертепів “Вертеп-фест”. Вони провели у Харкові форум-семінар “Дев'ять життів традиції”, в якому взяли участь представники 12 регіонів України.
Проект «Дев'ять життів традиції» закликає до збереження культурної спадщини України (ФОТО)

Важливим наслідком семінару стало підписання Меморандуму про подальшу співпрацю між учасниками. Організатори закликають всіх,  хто шанує народні традиції України та опікується збереженням та популяризацією її культурної спадщини, хто не зміг взяти участь у форумі, стати його “частиною”.  Приєднатися до підписантів Меморандуму можна, заповнивши реєстраційну форму за посиланням. З текстом Меморандуму можна ознайомитися на сайті Вертеп-Фесту:  .

За два дні форуму-семінару відбулися бурхливі панельні дискусії та емоційні і захоплюючі виступи спікерів, які підкреслювали свої слова співом, танцем, скоромовкою, - розповідають організатори заходу БО “Благодійний фонд "Харків з тобою". На форумі обговорювалися теми особливостей народних традицій та обрядів різних регіонів України,  методи збереження та шляхи популяризації традицій, торкнулися особливості сільських та міських традицій, механізмів капіталізації культурної спадщини.  У форумі також взяли участь представники азербайджанської, грецької, німецької та казахської етнічних спільнот Харкова.

Головним досягненням форуму організатори вважають домовленість учасників форуму-семінару співпрацювати разом, яка зафіксована підписанням Меморандуму - договору про подальшу взаємодію. В ньому йдеться, зокрема, про те, що учасники події будуть підтримувати один одного інформаційно, проводити спільні заходи, друкувати видання, тощо. Звісно, механізми співпраці ще будуть розроблятися, але вже зараз організатори наголошують, що приєднатися до Меморандуму в будь-який час може кожен бажаючий, хто націлений саме на розвиток галузі популярізації та інтерпритації всієї культурної спадщини України.

“Нашу команду дуже надихнула ця зустріч, яка стала імпульсом до продовження діяльності, -  ділиться Олена Рофе-Бекетова, координаторка-керівниця проекту, директорка БО “Благодійний фонд "Харків з тобою". - Вважаємо, що виконали завдання, яке ставили перед собою і розуміємо, яким хочемо бачити напрямок нашого руху далі. В нас є прагнення згуртувати всіх, хто шанує народні традиції та опікується збереженням культурної спадщини України. Тому ми закликаємо приєднатися до Меморандуму всіх небайдужих”.

Організатори заходу зізнаються, що дуже раді, що форум виклав зацікавленість і у державних установ. Так, на запрошення приїхати відгукнулися з шести обласних держадміністрацій України, відправивши до Харкова представників своїх областей. З привітаннями до учасників завітали заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев та директор Департаменту культури і туризму Олег Яцина. Всього на форумі було присутньо 78 осіб - ентузіастів з різних сфер діяльності: науковці, представники комунальних закладів, приватні підприємці, пошуковці та дослідники етнокультури, діячі мистецтва. Учасники високо оцінили знання та досвід, що були набуті ними під час семінару.

“Отримала дуже багато інформації, якій в нас не вистачало, але була вкрай потрібна для роботи, - поділилася Валерія Козинська, директорка Місцевого палацу культури Лисичанська. - Повертаюсь додому з друкованим матеріалом форуму та розумінням, як правильно доносити до наших містян знання про традиції. А найголовніше надбання цього проекту, мені здається, це можливість для однодумців побачити один одного та згуртуватися”.

Яскравою складовою форуму-семінару “Дев'ять життів традиції” стала фольклорна вечірка “Етно-паті в ЛітМузеїі”, на яку організатори запросили всіх харків'ян та гостей міста. Подив та зацікавленість присутніх викликала презентація колекції старовинних слобожанських строїв, які доказують існування традиційного вбрання, притаманне саме Слобожанщині. Також на заході відбулися різноманітні майстер-класи по старовинним танцям, іграм, приготуванню національних страв, правильному вдяганню традиційного українського вбрання.  Яскравою крапкою цього  дня став виступ етно-рок гурту “Яри”, який об'єднав всіх у запальне танцююче коло. Надихнувшись численними захопленими відгуками, організатори проекту “Дев'ять  життів традиції” розмірковують над проведенням у Харкові весняного етнофестивалю.

“Дуже приємно, що в столиці Слобожанщини проходить захід подібного роду, - зізнається Максим Сорочан, еколог з Черкаської області. - З одного боку, це актуалізує традиції, відтворюючи стародавні дійства. А з другого - це насправді класний спосіб проведення вільного часу для харків'ян та гостей міста, таких, наприклад, як я. Дуже тішить, що на Сході країни відбуваються подібні речі. Велика подяка організаторам, сподіваюся, побачивши успіх цієї події, вони надихнуться для подальших звершень”.

Сторінка події на Facebook

Форум-семінар “Дев’ять життів традиції” організовує та проводить БО БФ "Харків з тобою" за підтримки Український культурний фонд в партнерстві з Харківський ЛітМузей та ГО Дерево-Життя. PR супровід - PR agency "Bagels&Letters".

comments powered by HyperComments