Усі програми Другої Бієнале молодого мистецтва стартували. Цього тижня – візит міжнародного журі

Вівторок, 24 вересня 2019, 09:23
17 вересня у Харкові відкрилася друга Бієнале молодого мистецтва. Зараз працюють уже всі чотири її програми: основна, паралельна, дитяча й освітня. До 31 жовтня в межах Бієнале відбудуться 50 подій на 16-ти локаціях
Усі програми Другої Бієнале молодого мистецтва стартували. Цього тижня – візит міжнародного журі

Повний розклад подій – на сайті за посиланням. Вхід на всі події вільний (невелика плата є лише за вхід у партнерські музеї: Історичний, Літературний та Художній).

Найбільшу увагу глядачів та критиків привертає експозиція в історичному корпусі готелю “Харків” (Тринклера, 2, віхд за міським кафе “Харёк”). У просторі, який не використовувався понад 10 років і стояв засміченим та напівзруйнованим, організатори за кілька тижнів створили справжній мистецький центр. Тут можна побачити 28 проектів із основної програми. Деякі відвідувачі відзначають, що в експозиції є місця, де простір ніби вібрує, вбираючи в себе звуки міста. Найближча кураторська екскурсія – цієї суботи, 28/09 об 11:00, вхід вільний.

“Це не руїна навкруги. Здається, я заходжу в наш сад” – цими словами з кураторської концепції відкривається вхідна зона експозиції, мандрівка якою запрошує глядача до зустрічі з питаннями війни та миру, пошуку ідентифікації, екологічних проблем, співіснування в міському просторі, ролі мистецтва в житті людини та, зрештою, спроможності лишатися собою в умовах постійних змін. “Але, перш за все, налаштованість на «культивування» загального простору — для вільного існування, комунікації, самовираження, розуміння іншого і більш чіткого розуміння себе”, – відзначає арт-критикиня Євгенія Буцикіна.

Далі, за задумом кураторів, глядач продовжить мистецьку мандрівку і побачить проект у холі 5 під’їзду Держпрому (відкриється цього тижня, стежте за FB Biennale2019), 11 проектів у просторі ЦСМ “ЄрміловЦентр”, ще по одному проекту з основної програми – на подвір’ї обсерваторії та ботанічного саду ХНУ ім. Каразіна.

Події дитячої програми частково сконцентровані в ХДАДМ Hudpromloft (Мистецтв, 15, вхід у підвал нового корпусу, за кіоском). Тут розгортається основна дитяча виставка “Уяви плоди уяви”. Найближчі події дитячої програми в інших місцях: 24/09 – відкриття виставки “Дитинство художників” (Чернишевська, 4, Aza Nizi Maza), 28/09 – тотальна інсталяція “Привид опери та балету” (підвал СХІД Opera), 29/09 – серія майстер-класів у D16 art lab (Сумська, 67) та кураторська екскурсія у Hudpromloft. Розклад за посиланням.

Освітні події цього тижня:

25 вересня, 19:00, Держпром, 2-й під’їзд (майдан Свободи, 5) – показ та обговорення фільму за участі автора, Антона Відокля, члена журі Бієнале – «Комуністична революція була викликана Сонцем».

28 вересня, 19:00, Держпром, 2-й під’їзд (майдан Свободи, 5) – лекція Яри Бубнової, членкині журі Бієнале «Закриті зустрічі / Візуальні діалоги — ШколаДляМитців». Докладніше про події та лекторів – на сайті biennale.org.ua 

Нарешті, в паралельній програмі до кінця цього тижня ще можна побачити проект “Дезеленізація” в галереї Come in (Данилевського, 26); триває показ робіт Андрія Сагайдаковського у Aromateque (Сумська, 118); а 27/09 о 18:00 відкриється проект Олексія Бикова [Балкончік] в Історичному музеї.



“Часто заходи в Україні позиціонують себе як “перші” у чомусь. Нам, навпаки, дуже приємно, що ми — другі, що виникає традиція, продовження”, — говорить співкураторка Дарина Скриник-Міська. 

Бієнале — масштабна подія, але для кураторів не так був важливий масштаб, скільки зміст художніх висловлювань, додає ще один куратор, Борис Філоненко. Учасники Бієнале працюють в різних методиках та жанрах: живопис, графіка, арт-об’єкт, скульптура. Тому різноманітність відповідей на заявлену кураторами тему “Здається, я заходжу в наш сад” дуже велика. “Всім варто зайти в наш сад та подивитися на ці відповіді”, — запрошує куратор.

Також нагадуємо, що на UA:Харків та сайті і сторінах Бієнале у соцмережах можна побачити 10-серійний документальний серіал “Арт-мануал: Секрети сучасного мистецтва”. Згодом його покажуть на каналі “UA: Культура” та деяких інших регіональних каналах “Суспільного”.

comments powered by HyperComments