Харків‘янам вперше покажуть скандальновідому колекцію Волязловського

Вівторок, 1 жовтня 2019, 12:31
1 і 2 жовтня в місті відбудуться дві знакові події в межах Бієнале молодого мистецтва
Харків‘янам вперше покажуть скандальновідому колекцію Волязловського

1 жовтня о 19:00 в Муніципальні галереї відбудеться відкриття виставки Стаса Волязловського з колекції Гриньових. За словами організаторів, там будуть представлені фотороботи. На заході можна буде зустрітися з колекціонером (це колишній харків'янин, один з небагатьох в Україні колекціонерів сучасного мистецтва) Борисом Гриньовим та  мамою покійного художника, Аллою Волязловською

А 2 жовтня 19:00 Муніципальній галереї відбудеться круглий стіл щодо художнього спадку Стаса та презентація книги "Стас. Шансон-арт Станіслава Волязловського". На ньому будуть присутні Алла Волязловська — мама Стаса, Борис Гриньов –колекціонер, у чиїй колекції сьогодні знаходиться частина художнього спадку Волязловського, Катерина Лебєдєва – письменниця, журналістка, співробітниця Grynyov Art Foundation, Яніна Пруденко – кандидатка філософських наук, кураторка Відкритого архіву українського медіа-арту та Олег Коваль, мистецтовзнавець. Модераторка: Вікторія Бавикіна

Стас Волязловський (помер 8 січня 2018) був одним із найцікавіших та найскандальніших українських художників останніх 20 років, учасником об'єднання «Р. Э.П» та клубу «Тотем». Свій жанр визначав як "Шансон-арт".

Незадовго після його смерті мама Стаса Алла Волязловська передала його роботи до колекції Бориса й Тетяни Гриньових, Grynyov Art Foundation, що викликало неоднозначну реакцію художньої спільноти: багато хто вважав, що передавати колекцію було не можна, оскільки Стас хотів щоб його роботи лишалися в рідному йому Херсоні. А хтось ставив питання щодо того, чому колекція просто передана, а не продана.

Харківська Муніципальна галерея першою приймає виставку Волязловського з колекції Гриньова, аби дати можливість як показати фотороботи художника, так і розставити всі крапки над "і" у цій історії.

Докладніше про виставку:  в  2019 році у колекцію Тетяни та Бориса Гриньових, в якій вже знаходились роботи Стаса Волязловського, був переданий архів художника та значна частина його мистецьких творів. Дослідження масивів архіву й стало підґрунтям для створення цієї виставки, що складена з фотографічних робіт Волязловського, до нині не представлених широкій публіці. На фоні гостро іронічних політичних та соціальних образів, що сформували вже впізнавану частину творчості художника, його фотографічна практика є неоднорідною тематично та жанрово. Вона радикальним чином відсторонена від спроб вмонтування її у мистецьку кон’юнктуру – позбавлена одного пануючого наративу, серійності, монолітного «авторського» стилю, що зазвичай сприяє помітності.

Вільне використання різних фотографічних традицій, не підпорядкованість звичним законам медіуму і є ключем до розуміння підходу художника. Фотографія Стаса Волязловського постає як безпосереднє сприйняття й зображення уривків повсякденності, рутинних моментів та ситуацій – фотографування не заради конструювання зображення як такого, а заради розповіді історій, об’єднаних життям однієї людини.

Презентація стане приводом для обговорення теми роботи з архівом та мистецьким спадком художника, можливостях та труднощах даного процесу, особливостях роботи з різними медіумами, з якими працював художник.  

comments powered by HyperComments