У Харкові до 250-річчя Бетховена всесвітньо відомий скрипаль-віртуоз Валерій Соколов зіграє музику великого композитора

Вівторок, 5 листопада 2019, 13:06
У п'ятницю, 8 листопада, в Будинку Алчевських Молодіжний академічний симфонічний оркестр "Слобожанський" зіграє концерт «Бетховен. Симфонічні шедеври». Сольні партії виконає відомий скрипаль-віртуоз Валерій Соколов. За диригентським пультом – багаторічний творчий партнер Соколова, Віталій Протасов.
У Харкові до 250-річчя Бетховена всесвітньо відомий скрипаль-віртуоз Валерій Соколов зіграє музику великого композитора

У програмі концерту, приуроченого до 250-річчя з дня народження Бетховена (відзначатиметься у грудні наступного року) – симфонія №4 і скрипковий концерт геніального композитора.

Диригент Віталій Протасов вважає Концерт для скрипки з оркестром Людвіга ван Бетховена «еталонним» твором в цьому жанрі, а також одним з найскладніших для виконання скрипкових концертів. Єдиний закінчений скрипковий концерт великого композитора займає чільне місце в репертуарі багатьох видатних віртуозів минулого і сьогодення. Свого часу його виконували такі видатні солісти як Ієгуді Менухін, Давид Ойстрах, Яша Хейфец, Іцхак Перлман та інші.

Віталій Протасов і Валерій Соколов

«У травні цього року саме цей концерт виконала американська скрипачка Елізабет Піткерн на своїй легендарній «Червоній скрипці» Страдіварі на сцені Палацу студентів Юракадемії – згадує директор МАСО« Слобожанський» Олена Єрьоміна. – На тому пам'ятному концерті побувало сотні людей і він став справжньою культурною подією не тільки Харкова, а й України. Думаю, на сцені Будинку Алчевських у виконанні всесвітньо відомого скрипаля Валерія Соколова цей визнаний шедевр класичної музики прозвучить не менше вражаюче».

У цьому сезоні концерт «Бетховен. Симфонічні шедеври» стане вже другим виступом Валерія Соколова в рідному місті. Перший відбувся у вересні цього року на відкритті концертного сезону МАСО «Слобожанський». Для випускника британської музичної школи легендарного скрипаля Ієгуді Менухіна і давнього творчого партнера Молодіжного оркестру виступати в рідних стінах дуже важливо. Музикант зізнається, що отримує від Харкова великий емоційний заряд, а «харківська публіка дуже відкрита, щедра, благородна».

А для диригента Віталія Протасова цей концерт стане ще одним кроком у здійсненні мрії - зіграти протягом одного концертного сезону всі дев'ять симфоній Бетховена. А перший – був зроблений теж на концерті «Відкриття концертного сезону 2019/20». Тоді під його керівництвом Молодіжний оркестр зіграв симфонію №7. А ось на концерті «Бетховен. Симфонічні шедеври» прозвучить вже симфонія № 4, яка, вважає Віталій Протасов, виконується рідше ніж інші симфонічні твори композитора. «У грудні 2020 року людство відзначатиме 250-річчя від дня народження Бетховена. – розповідає диригент. – У зв'язку з цим в музичному світі спостерігається сплеск інтересу до творчої спадщини композитора. Зараз його твори активно виконуються на найпрестижніших концертних майданчиках по всьому світу. І я дуже радий, що МАСО «Слобожанський не залишається осторонь від світового культурного процесу. Та й, потім, Музика Бетховена геніальна. Її дуже приємно і слухати, і грати, і диригувати».

Віталій Протасов і Валерій Соколов

Нагадаємо, що концерт «Бетховен. Симфонічні шедеври» відбудеться в п'ятницю 08 листопада, в Будинку Алчевських. Початок - о 19:00.
Адреса: вул. Жон Мироносиць, 13 (ДК ГУ Національної поліції). Звук живий. Початок - о 19:00.

Придбати квитки на концерт можна:

в касі МАСО «Слобожанський», тел .: 706-17-16, адреса: вул. Дружин Мироносиць, 13 (офіс оркестру).

на сервісі Інтернет-білет

на сервісі Karabas.com

comments powered by HyperComments