«Вертеп-фест 2020» знов збере у Харкові учасників зі всієї України: програма фестивалю

Четвер, 9 січня 2020, 12:35
Вже четвертий рік поспіль в дні зимових свят над Харковом лунатимуть традиційні колядки і щедрівки з різних куточків України. 11 і 12 січня 2020 р. відбудеться IV Всеукраїнський фестиваль вертепів “Вертеп-фест”. В цьому році він збере понад 50 колективів з усіх регіонів країни - представників вертепних колективів, колядників, фольклорно-театральні гурти, аматорські об’єднання.
«Вертеп-фест 2020» знов збере у Харкові учасників зі всієї України: програма фестивалю

Ключовий день фестивалю - 12 січня, неділя. Саме в цей день відбудуться традиційні події “Вертеп-фесту”:  вертепна хода головною вулицею міста і Міжнародна акція “Нова радість стала”. Закриватиме фестиваль, як і в минулому році, фольклорна вечірка “Етновечорниці”,  що пройде в приміщенні ХНАТОБ/Схід Opera. В програмі заходу, крім колективів “Вертеп-фесту 2020”, візьмуть участь етнічні спільноти Харкова. Також відбудеться показ старовинних слобожанських строїв з приватної колекції  Ірини Маркевич та Ірини Голубєвої за  участю харківських пластунок і інклюзивного модельного агентства «Креавіта». Вхід на “Етновечорниці” - вільний для всіх бажаючих.

Фестивалі зазвичай об'єднують людей, дарують натхнення, заряджають новими емоціями. Організатори Всеукраїнського фестивалю вертепів - БО “Благодійний фонд "Харків з тобою" - вважають, що саме таким є і “Вертеп-фест”. Цей масштабний захід, який проходить у Харкові з 2017 р., вже став улюбленцем багатьох українців. Кожен рік його учасники з різних куточків країни дарують харків'янам і гостям міста можливість доторкнутися до автентики справжніх народних українських гулянь. Не стане виключенням і “Вертеп-фест 2020”, що відбудеться 11 і 12 січня.

В перший день Фестивалю, 11 січня, пройдуть виступи колективів на різних локаціях в місті -  в супермаркетах і торговельно-розважальних центрах Харкову, а з 13:00 до 15:00 дитячі колективи гратимуть в парку ім. Горького на центральній сцені. Обов'язковою традицією “Вертеп-фесту” стали виступи на соціальних локаціях. В цей раз 11.01 вони пройдуть в військовому госпіталі, дитячих будинках, лікарнях, в бібліотеці на б-рі Юр’єва. Створювати святковий настрій містянам в ці два дні будуть понад 50 колективів з різних куточків України. Більшість з учасників Фестивалю вертепів не є професійними артистами. Це захоплені ентузіасти, що привезуть до Харкова різдвяні традиції  своїх регіонів.

Є серед вертепних колективів і такі, що будуть вертепувати для наших військових - і тих, хто зараз служить, і тих, хто знаходиться в шпиталі. Три колективи харківських пластунів віком від 6 до 17 років поїдуть 11 січня з виступами до бійців в Башкирівку. А з привітаннями до військового госпіталю піде колектив “Гуцули” -  волонтерське об'єднання з села Криворівня Івано-Франківської області. З початку війни цей колектив постійно відвідує передову - до 35 разів за рік. “Гуцули” відвозять нашим захисникам і захисницям продукти та подарунки на свята, підтримують їхній дух своїми виступами. Цього разу у “Гуцулів” знов насичена, як вони кажуть, “програма” - везуть на Схід колоритну етніку традиційного гуцульського вбрання та різдвяного фольклору.

“Спочатку ми їдемо в Донецьку область, - розповідає керівник гурту Василь Германюк. - Потім вертаємось в Харків, а після вирушаємо з “колядою” до Луганщини. Дуже тішимося, що на сході України з'явився такий великий та важливий захід, як “Вертеп-фест”!”

12 січня, другий день Фестивалю, подарує ще більше емоцій і вражень. Об 11:00 на головній сцені парку Горького розпочнеться концерт колективів партнера “Вертеп-Фесту” - Обласного фестивалю “Святовид”. В цей же час на майдані Свободи будуть збиратися всі колективи-учасники для великої вертепної ходи. Вона почнеться об 11:30 та пройде головною вулицею Харкова до парку ім. Горького. Очолить ходу вже відомий колектив “Гуцули” з колядницькими рогами. Разом в колоні будуть йти і слобожанськи колективи, що відновлюють традиції Слобожанщини, і колективи з Луганської і Донецької областей, і ще один гурт з Івано-Франківщини, - улюбленці харків’ян “Вифлеємська зірка”, і з Мелітополю, з Полтави, Миколаїву, Рівного. А студенти Української академії лідерства (УАЛ) представлять взагалі всі області України. Отже, хода вертепів пройде  від майдану Свободи до парку ім. Горького - саме там на головній сцені відбудеться урочисте відкриття IV Всеукраїнського фестивалю вертепів “Вертеп-фест 2020”.

О 12:15 за київським часом всі учасники Вертеп-Фесту (і в парку ім. Горького, і на сходах ХНАТОБ/СхідOpera) разом із глядачами і мешканцями ще майже п'ятдесяти міст і селищ України, Польщі, Нідерландів, США  співатимуть колядку “Нова радість стала”. За чотири роки існування ця акція спільного співу, що була започаткована організаторами “Вертеп-Фесту” в Харкові, перетворилася на Міжнародну, розширивши свою географію. Адже в 2017 році разом співали тільки три міста - Харків, Краматорськ і Львів. Після акції “Нова радість стала”, відбудуться концерти колективів відразу на декількох сценах і міні-сценах парку: головній, в зоні ”Ретро-парк”, зоні “Французький парк” та “Сімейній зоні”. Концерти почнуться о 12:30 та триватимуть до 13:30, а потім - до 15:00 - виступатимуть гурти Обласного фестивалю “Святовид”.

Серед учасників “Вертеп-фесту 2020” будуть і близько 300 студентів партнера Фестивалю - Української академії лідерства. А саме, вісім вертепних колективів УАЛівських осередків Харкова, Києва, Полтави, Миколаєва, Маріуполя, Львова та Чернівців, в яких навчається молодь зі всієї країни. Вони приїдуть на Фестиваль з особливою місією. “За традицією, після “Вертеп-Фесту” УАЛівці вирушать з виступами далі на Схід України, - розповідає Надія Савинська, менеджерка осередку УАЛ Харків. - Представники осередку Маріуполя  взагалі об’їздять 8 міст прифронтової зони. В цьому році ми також плануємо за допомогою Фестивалю збирати гроші на наші соціальні проекти в Харкові.  Такі, як Академія сучасного пенсіонера “Бумеранг”, Міні-академія лідерства для школярів та інші. Тож розраховуємо на підтримку наших глядачів!”. 

Завершить Фестиваль вертепів фольклорна вечірка “Етновечорниці”. Захід відбуватиметься в приміщенні ХНАТОБ/Схід Opera з 14:00 до 17:00 для всіх бажаючих. Продовжуючи ідею “Етновечорниць” 2019 року, це знов буде свято поєднання традицій різних регіонів і культур України. Адже на заході, крім учасників “Вертеп-фесту 2020”, будуть присутні представники етнічних спільнот, що проживають у Харкові. Крім того, відбудеться показ українських строїв з приватної колекції  Ірини Маркевич та Ірини Голубєвої за участю харківських пластунок і моделей інклюзивного модельного агентства “Креавіта”. Воно було створено у 2019 році - вперше в Україні - за ініціативи Харківської міської громадської організації інвалідів “Креавіта”.

"Термін "інклюзія" має на увазі, що люди з інвалідністю мають бути включені в усі галузі життя, - пояснює координаторка “Етновечорниць” Ірина Маркевич. - Це означає, що вони мають право і можливість працювати, вчитися, розважатися разом з усіма. Тож, наш показ буде інклюзивним - в ньому дівчата з інвалідністю братимуть участь разом з харківськими пластунками. Адже наша мета - створити в Україні рівний доступ до культурних традицій для всіх без винятку".

В “Етновечорницях”, разом із українськими традиціями, будуть представлені культурні традиції азербайджанської, грецької, ромської, грузинської, німецької, вірменської, башкирської та казахстанської спільнот, що мешкають в Харкові. Таким чином, відбудеться справжній міжкультурний діалог, бо всі учасники “Етновечорниць” зможуть представити свої народні танці і співи, національну кухню та будуть розповідати про традиції святкування зимових свят.

А хедлайнером заходу стане, як завжди, неперевершений Микола Пазич разом із гуртом “Яри”

Тож, як кажуть учасники і друзі БО “Благодійний фонд “Харків з тобою”, з тобою веселіше! Приєднуйтеся до Вертеп-Фест 2020 на всіх його заходах!

Програма “Вертеп-фесту 2020”:

11 січня, субота:
Зранку – виступи колективів по соціальних локаціях (дитячі будинки, лікарні, військові шпиталі).
13:00 – 15:00 – виступи дитячих колективів в ЦПКіВ ім. М. Горького.
До вечора – виступи в улюблених супермаркетах і торгових центрах міста “Французький бульвар”, “Караван”, “Рост”, “Класс”, “Сільпо”, “Восторг”, а також на соціальних локаціях, в бібліотеках.

12 січня, неділя (основний день фестивалю):
11:00 - початок концерту Обласного календарного фестивалю “Святовид” (ЦПКіВ ім. М. Горького,  головна сцена)
11:30 - 12:00 - ПАРАД ВЕРТЕПІВ (майдан Свободи - ЦПКіВ ім. М. Горького)
12:00 - 12:15 - ВІДКРИТТЯ IV Всеукраїнського фестивалю вертепів “Вертеп-Фест 2020”
12:15 - 12:20 - спів колядки “НОВА РАДІСТЬ СТАЛА” в рамках Міжнародної акції одночасного співу
(ЦПКіВ ім. М. Горького,  головна сцена, та сходини ХНАТОБ/СхідOPERA)
12:20 - 13:30 - КОНЦЕРТ колективів “ВЕРТЕП-ФЕСТ 2020” (ЦПКіВ ім. М. Горького: головна сцена, сцена в зоні “Ретро-парк”, міні-сцена в зоні “Французький парк”, міні-сцена в “Сімейній зоні”)
14:00 - 17:00 - ЕТНОВЕЧОРНИЦІ (ХНАТОБ/Схід Opera, 2-й поверх холу), вхід вільний

comments powered by HyperComments