У харківському будинку «Слово» буде постійна ЛітРезиденція (ФОТО)

Четвер, 1 жовтня 2020, 18:37
Харківська Літературна резиденція отримала в постійне користування квартиру Петра Лісового в будинку «Слово».
У харківському будинку «Слово» буде постійна ЛітРезиденція (ФОТО)

Відтепер Харківська #ЛітРезиденція, яку вже третій рік розвивають Український ПЕН та Харківський ЛітМузей, зможе приймати українських та іноземних авторів і авторок протягом цілого року.

ЛітРезиденція отримала у своє довгострокове розпорядження одну з квартир в легендарному будинку “Слово” (Харків, вул. Культури, 9), тісно пов’язаному з періодом так званого Червоного Ренесансу або Розстріляного Відродження. Квартиру надає в безоплатне користування родина харківського бізнесмена, випускника Києво-Могилянської Бізнес-школи Андрія Набоки.

Про те, чому бізнесу важливо підтримувати культурні проєкти і як культурним проєктам зацікавити бізнес, а також про важливість ЛітРезиденції для репрезентації міста говоритимуть на дискусії “Букви та цифри: творці й меценати” 8 жовтня о 19:00 в ЛітМузеї, в межах лекційно-дискусійної програми “П’ятий Харків”.

Андрій Курков, президент Українського ПЕН, організації-засновника ЛітРезиденції, переконаний: те, що в резиденцію готові вкладатися свідомі представники місцевого бізнесу, є важливим свідченням того, що вона потрібна місту так само, як місту потрібні власні міфи, легенди, власна історія та власна аура. Все це врешті-решт робить Харків не просто великою і важливою крапкою на карті, а містом, що активно живе, розповідає власні історії, радо зустрічає своїх гостей.

А для авторів і авторок проживання в будинку “Слово” може стати неймовірно важливим досвідом: “Тут ви не просто занурюєтесь в новий міський контекст — ви ніби отримуєте ключ доступу до історичної тяглості, можете порівнювати мистецькі процеси тоді і зараз, процеси формування середовищ, які генерують візії свого покоління. Сама атмосфера місця вже надається до складних рефлексій, роздумів, може і осяянь”, — говорить письменник та очільник Українського ПЕН.

Нагадаємо, автори, що жили у будинку “Слово”, складали основу літературного й журналістського середовища Харкова столичного періоду у складі УРСР. Вони творили нову мистецьку авангардну мову, яка б відображала стрімкі історичні зміни, дух епохи модернізації. Та, будучи “співцями нової епохи”, багато з авторів стали і її жертвами: протягом 1933-38 року було репресовано мешканців сорока квартир із шістдесяти шести. Багатьох з них було розстріляно. Зокрема, Петра Лісового — журналіста, прозаїка, чия квартира зараз передана під резиденцію. 

“Якщо ж говорити про саму ЛітРезиденцію, то це чудовий приклад “агентурної мережі”, — вважає Андрій Курков. — Люди, які проводять місяць у Харкові, назавжди стають його агент(к)ами. Тут закладаються основи як нових культурних проєктів, так і проявлення Харкова на сторінках літературних текстів. І я бачу, що резиденти запрошують у квартиру харківських друзів — це теж важлива частина і побудови мереж, і “оживлення” цього простору”.

Першим мешканцем нового резиденційного простору став ужгородський письменник Банди Шолтес, котрий у Харкові працює над збіркою оповідань. “Життя тут — це таке собі “розіконювання” людей, яких ми знаємо з підручників, — говорить письменник. — Виходиш на кухню і розумієш, що й вони ж мабуть так само смажили котлети, курили першу ранкову цигарку, приймали гучних гостей. Жили, коротше. Водночас, відчуваєш ніби тіні, весь час пам’ятаєш, які страшні речі тут відбувалися і як важливо ніколи більше не допустити їх повторення”.

Стипендія для резидентів/ок, як і раніше, можлива лише за умови грантової або донорської підтримки чи регіональної програми, а от скористатися житлом в легендарному домі і попрацювати у Харкові автори й авторки тепер зможуть значно частіше. “Перші “два сезони” ЛітРезиденції відбувалися за підтримки ХОДА (2018-19). Цього року нас підтримує Український культурний фонд, — нагадує кураторка програми Тетяна Пилипчук. — Без цієї підтримки ми й далі не зможемо надавати резидентам стипендію, але зможемо запропонувати житло на певний період”. Подачу заявок та умови, за якими обиратимуть резидентів/ок, оголосять пізніше. Претендувати на резиденційне перебування в будинку “Слово” зможуть письменники/ці, поет(к)и, перекладачі/ки, дослідники/ці гуманітарного циклу. Також у резиденційній квартирі прийматимуть учасників/ць лекційно-дискусійної програми “П’ятий Харків”. 

Харківська літературна резиденція була заснована Українським осередком Міжнародного ПЕН-клубу за організаційної підтримки Харківського ЛітМузею у 2018 році з метою підтримки письменників/ць та перекладачів/ок, а також промоції Харкова та його культурних процесів. Цього року резиденція відбувається за підтримки Українського культурного фонду. У 2020 можливістю попрацювати на резиденції скористалися: письменник Максим Беспалов (Дніпро/Львів) і перекладачка Тетяна Родіонова (Київ), письменник Банди Шолтес (Ужгород) і перекладач Юрій Матевощук (Тернопіль). Вони відібрані з-серед 28 заявників журі у складі письменників/ць, членів Українського ПЕН: Сергій Жадан, Катерина Калитко, Андрій Курков, Наталка Сняданко та Остап Сливинський.

comments powered by HyperComments