Виставки «4-й Блоку» відкриваються після карантину по всьому Харкову: що і де дивитись

Вівторок, 11 травня 2021, 21:42
З послабленням карантинних обмежень у Харкові почали відкриватися для відвідувачів виставки XI Міжнародної трієнале екологічного плакату «4-й Блок».
Виставки «4-й Блоку» відкриваються після карантину по всьому Харкову: що і де дивитись

Екологічний плакат сьогодні, кажуть організатори, впритул наблизився до витворів сучасного мистецтва і опановує нові цифрові й мультимедійні форми. Загалом на трієнале представлено 950 плакатів дизайнерок і дизайнерів з 53 країн світу. Виставки проходять на 5 майданчиках: у Центрі сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр», Галереї імені Генріха Семирадського, Харківській державній академії дизайну і мистецтв, Чорнобильській історичній майстерні, Харківській муніципальній галереї.

Головна виставка «4-го Блоку» відкрита у ЦСМ «ЄрміловЦентр» (майдан Свободи, 4). Тут можна побачити плакати основної програми трієнале, в тому числі роботи переможців у різних номінаціях. Експозиція складається з трьох частин: вхідної групи біля дверей у «ЄрміловЦентр», внутрішнього простору центру з макетом ядерного реактору та простору у дворі, де плакати стоять просто неба. Відвідати виставку можна кожного дня до 20 травня, крім понеділка та святкових днів (8-10 травня) з 12:00 до 20:00.

Виставка «Ковчег» присвячена творчості дітей – організаторами дитячої програми стали студія Інни Педан, студія «D16» Віри Толмачової, «Дитяча площARTка» (куратори Олена Зіненко та Катерина Усменцева), скульпторка Тетяна Альбіцька-Костомарова. Побачити роботи їх й їхніх вихованців можна до 22 травня у Галереї імені Генріха Семирадського (майдан Свободи, 6, північний корпус ХНУ імені В.Н. Каразіна) з 12:00 до 18:00, кожного дня, крім понеділка та святкових днів (8-10 травня).

З 11 травня можна відвідати виставку робіт членів міжнародного журі трієнале «4-й Блок». Цього року у нього ввійшли Анабелла Салем (Anabella Salem, Аргентина), Аніл Айкан (Anıl Aykan) та Джонатан Барнбрук (Jonatan Barnbrook, обидва — Великобританія), Микола Коваленко (Словакія), Ілля Павлов (Україна), Бюнг-іл Сан (Byoung-il Sun, Південна Корея), Ольга Северіна (США), Сергій Сєров (Росія). Виставка працюватиме у Харківській державній академії дизайну і мистецтв (головний корпус, 1-й поверх, вул. Мистецтв, 8) до 23 травня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00.

А в у 3-му корпусі ХДАДМ відкриються одразу три виставки. Це виставка плакатів номінації «Худпром 100», присвячена 100-річному ювілею академії, виставка студентського проєкту плакатів в технології доповненої реальності «Неначе Фьюче» і виставка мультимедійного проєкту «hell`o`world» в музеї-лабораторії «4th Block» (останню можна відвідати лише за попереднім записом). Всі три експозицій працюватимуть до 30 травня у 3-му корпусі Харківської академії дизайну і мистецтв (вул. Мистецтв, 11) з понеділка до п’ятниці, з 11:00 до 17:00.

Виставок, присвячених виключно Чорнобильській катастрофі, цього року буде дві. В експозиції «35 + 10» (35 років аварії у Чорнобилі й 10 років аварії у Фукусімі) представлені плакати таких зірок графічного дизайну як: Алан Ле Кернек (Франція), Александер Йордан (Франція), Каррі Піппо (Фінляндія), Володимир Чайка (Росія), Цедомір Костович (США), Дмитро Рекін (Росія), Себастьян Кубіца (Польща), Пекка Лорі (Фінляндія). Ще одна виставка до роковин катастрофи: «Чорнобиль: Люди - Місця - Солідарність - Майбутнє». Обидві можна побачити у Чорнобильській історичній майстерні (вул. Багалія, 1) з понеділка до п’ятниці, з 11:00 до 17:00, але лише за попереднім записом. Виставки працюватимуть з 11 до 23 травня.

Нарешті, 14 травня о 18:30 відкриється виставка дизайнерки Інни Педан «Кураж / монтаж». Експозицію можна буде побачити у Харківській муніципальній галереї (вул. Чернишевська, 15) кожного дня до 30 травня, окрім неділь з 11:00 до 19:00.

Організатори трієнале чекають відвідувачів і нагадують, що особиста екологія не менш важлива за глобальні екологічні проблеми. Тому закликають всіх носити маски й дотримуватися інших правил безпеки.

Нагадаємо, трієнале еко-плакату «4-й Блок» у 1991 році разом із друзями-чорнобильцями та колегами художниками заснував Олег Векленко, який з того часу є незмінним президентом та арт-директором проєкту. Загалом «4-й Блок» розпочався з історії життя Олега Анатолійовича, графіка-дизайнера, тоді викладача Харківського «Худпрому». У травні-червні 1986 року, найгарячіші місяці Чорнобильської катастрофи, він приймав участь у її ліквідації. Як наслідок, Олег Векленко почав працювати з темами екології та захисту навколишнього середовища у своїй професійній діяльності. Трієнале допомагає доносити ці ідеї до широкого українського та іноземного кола глядачів, до тисяч художників та дизайнерів по всьому світу. Завдяки його зусиллям у різні роки членами журі трієнале були видатні українські митці: Георгій Якутович, Андрій Чебикін, Віталій Шостя, Володимир Лесняк та широко відомі у світі дизайнери: Ян Райліх (Чеська Республіка), Алан ле Кернек (Франція), Філ Рісбек (США), Ан Сан Су (Корея), Лоранс Мадрель (Франція), Субрата Бхоумік (Індія), Каррі Піппо (Фінляндія), Ксяо Йонг (Китай), Сергій Сєров, Володимир Чайка, Юрій Сурков (Росія), Яцек Мровчик (Польща), Такаші Акіяма (Японія), Ніклаус Трокслер (Швейцарія), Алекс Йордан (Франція), Люба Лукова (США) та інші. А за тридцять років існування трієнале у ньому прийняло участь більше ніж 1000 митців та мисткинь з 53 країн світу, які загалом представили глядачам близько 11000 плакатів екологічного та соціального спрямування.

Стежити за подіями «4-го Блоку» можна тут:

Фото: Наталя Нерубацька


comments powered by HyperComments