Місто звучить разом із тобою: на харківські вулиці 21 червня повертається День Музики

Четвер, 17 червня 2021, 22:52
21 червня у Харкові відбудеться традиційний День Музики — цього разу він повернеться на вулиці й площі, та зробить все місто музичною сценою.
Місто звучить разом із тобою: на харківські вулиці 21 червня повертається День Музики

Вперше за багато років, містом пройде музична хода. А ще ініціатори події вперше закликали всіх бажаючих долучитися до її втілення, ставши організаторами або зробивши благодійний внесок. Близько 100 організацій, інституцій, концертних майданчиків, закладів та музикантів об'єднаються, щоб влаштувати спільне свято музики. Всі локації, де будуть відбуватися виступи, можна побачити на інтерактивній мапі. Програма фестиваля з лайнапом кожної локації вже доступна. Вхід на всі події, як завжди, вільний.

 

«День музики у Харкові», нагадують організатори, це закриті та відкриті майданчики у різних місцях: на вулицях і площах, у парках і скверах, клубах, кав’ярнях, торговельних центрах, театрах, музеях, соборах. Це розмаїття музичних напрямків (від середньовічної музики і джазу до хіп-хопу, академічної музики й панк-року) та супутніх жанрів (танцю, кіно, перформансів, лекцій, дитячих виставок та майданчиків). Для артистів це чудова можливість виступити у незвичайних місцях та розширити аудиторію, для слухачів — знайомство одне з одним, з містом, його музикою та культурою. У 2020 році День Музики через карантинні обмеження проходов у онлайн-форматі. Цього року він повертається на вулиці Харкова.

 

Як і завжди, слухачів і глядачів приваблюють на локації фестивалю вже відомі й ті, що будуть відомими відсьогодні музиканти і гурти: BusiCama, MORJ, Олег Каданов і Вітя Кондратов з проєктом «Саргазм», Brass Band Мідні Перці, Original Roots Orchestra, Оркестр ХПІ, Євшан Зілля, Agata Vilchik group, Sheetel and stuff.

 

Головна цікавинка цього року — Музична хода центром міста. Вона формується з 18:30 і почне свій рух о 19:00 на Майдані Конституції, і пройде Сумською вулицею до Дзеркального струменя. Це продемонструє готовність людей, для яких культура є цінністю, об’єднуватися, вважають організатори, бо як показали останні події в місті та в Україні, це сьогодні надзвичайно важливо. «А ще наша музична хода — це велика листівка до міста, в якій ми посвідчуємося йому в коханні, — додає організатор ходи Генек Томашко. — Ми зібрали для цього співаків, музикантів, акторів, клоунів і перформерів. Разом із ними ми пройдемо центральною вулицею та заграємо мелодії й пісні, які підготували спеціально для цієї нагоди».

 

Головне нововведення — багато організаторів. ГО «Культурна агенція А», яка влаштовувала День Музики останні роки, запросили всіх, хто хоче створити свою локацію або подію, стати рівноправними співорганізаторами фестивалю.

 

«День музики створюється людьми для людей і є спільною справою. Свято має жити у Харкові незалежно від того, хто його організовує. Треба сприймати його як бразильський карнавал, або мексиканський День мертвих — загальнонаціональні свята, які влаштовують самі люди. Ми звикли, що фестивалі належать організаторам, але День музики — належить всім нам» – говорить Олексій Мащиць, директор фестивалю.

 

До цього розширеного переліку організаторів вже долучилися:

  • заклади Харківський ЛітМузей, ХудПром, Харківська школа архітектури;
  • кав'ярні та бари: Pakufuda, «Кристал», Twinkle Coffee Shop, Винний Бар, Heisenberg Pub, «Добрая Артель», «Коктелька», Мята pre party bar, 7й склад;
  • мистецькі простори: «Студія дитячого малюнку  D16 art lab», «Цвітна Капуста Хаб», Minin Art Hub, Plan B двір, арт-клуб Yellow Zeppelin, Дім Культури / нічний клуб «Живот»;
  • медіа «Накипіло» та «Люк»;  
  • та інші: Клуб Візбора, 1898ArtSpace, khutko productions, Aesthete hostel.

 

Втім, взяти участь у створенні «Дня музики у Харкові» може взяти кожен і кожна — некомерційний волонтерський фестиваль закликає всіх долучатися в будь-який зручний спосіб. Найпростіше зробити благодійний внесок для покриття витрат на логістику, адміністрування та просування. Краудфандингова кампанія проходить на платформі Моє Місто Харків. Цільова сума, яку необхідно зібрати – 30 000 грн.

 

Список музикантів, локацій, організаторів все ще формується. Останні новини можна дізнатися на офіційних сторінках фестивалю: сайт, Facebook, Instagram. Також організатори обіцяють транслювати наживо перебіг подій, концертів та оновлення в Telegram-каналі.

 

Нагадаємо, «День музики у Харкові» — це частина всесвітнього фестивалю Fête de la Musique, що відбувається 21 червня кожного року. Фестиваль з'явився в Парижі у 1982 році, а вже 1985-му отримав міжнародний статус. Зараз його відзначають більше ніж у 1 000 міст 120 країн, від Франції та Німеччини до Коста-Ріки та Китаю. Останні вісім років Харків — серед них.

comments powered by HyperComments