Легендарну «Червону скрипку» можна почути в Харкові просто неба на відкритій репетиції напередодні концерта

Субота, 4 вересня 2021, 14:33
Легендарна «Червона скрипка» знову зазвучить у Харкові — у п’ятницю 10 вересня в Палаці студентів НЮУ о 20:00 відбудеться концерт «Містична червона скрипка Страдіварі».
Легендарну «Червону скрипку» можна почути в Харкові просто неба на відкритій репетиції напередодні концерта

Але ж почути її можливо вже у вівторок 7 вересня о 17:30 на майданчику над входом до станції метро «Держпром». МАСО «Слобожанський» під керівництвом диригента Даніїла Австріха (Німеччина) проведе відкриту репетицію, де зіграють фрагменти творів, які звучатимуть на концерті. Прийти на репетицію можуть всі бажаючі. Солісткою буде скрипалька, власниця «Червоного Мендельсону» Елізабет Піткерн (США).

«Червоний Мендельсон» або «Червона скрипка» - відомий серед знавців історії музики інструмент. Його виготовив у 1720 році майстер Антоніо Страдіварі. Вважається, що вона має одні з найкращих акустичних властивостей серед існуючих сьогодні скрипок.

Інструментом володів видатний скрипаль Йозеф Йоахім, але згодом слід скрипки загубився – майже 200 років ніхто не знав, де вона. Її «пригоди» у ці загадкові роки стали основою для оскароносного фільму «Червона скрипка» з Семюлем Л. Джексоном у головній ролі. Лише у 1930-х роках скрипка з’явилася у Берліні у володінні нащадків видатного композитора Фелікса Мендельсона. У 1990 році її анонімно придбав на аукціоні американець, щоб подарувати 16-річній онуці Елізабет. Дівчина тримала скрипку в секреті, допоки сама не стала відомою скрипалькою, яку запрошують з концертами у «Карнегі-Холл» та «Лінкольн-центр». Вже понад 30 років Елізабет ніколи не розлучається з легендарним інструментом, і скоро він зазвучить у Харкові.

Керівник МАСО «Слобожанський» альтист Олександр Дворниченко сам мав нагоду потримати «Червону скрипку» в руках та пограти на ній: «У неї дуже глибокий і одночасно відкритий звук. Ще й неймовірна історія, яка супроводжує всі інструменти Страдіварі, але цей – особливо. Така скрипка, як кажуть музиканти, «пробиває» будь-яку залу. Але не будь-який скрипаль зможе її «приборкати», бо скрипка має характер. Вони з Елізабет доповнюють одна одну – бо це чудова скрипалька, відкрита, світла й неймовірно талановита».

У Харкові Елізабет виступатиме втретє, і кожного разу – з МАСО «Слобожанський». У травні 2019 року вони влаштували концерт «Містична червона скрипка», а ще Елізабет у грудні того ж року приєдналася до благодійного заходу «Класична феєрія».

Під керівництвом диригента Даніїла Австріха (Німеччина) 10 вересня Елізабет Піткерн і МАСО «Слобожанський» зіграють композиції Дмитра Шостаковича, Сергія Прокоф'єва, Арама Хачатуряна. Також у програмі концерту – музика з фільму «Червона скрипка» Джона Корільяно і «Концерт для скрипки з оркестром мі-мінор», написаний Феліксом Мендельсоном, чиє ім’я досі носить червоний інструмент.

Концерт у Facebook

Відкрита репетиція у Facebook

comments powered by HyperComments