«Радикальний експеримент для українського театру»: 1 і 2 жовтня у Харкові відбудеться прем’єра опери «Вишиваний. Король України»

Четвер, 23 вересня 2021, 14:45
1 і 2 жовтня 2021 року на сцені Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка / СХІД ОПЕРА відбудеться прем’єра опери «Вишиваний. Король України» Алли Загайкевич на лібрето Сергія Жадана.
«Радикальний експеримент для українського театру»: 1 і 2 жовтня у Харкові відбудеться прем’єра опери «Вишиваний. Король України»

Проєкт виник в результаті ініціативи керівників театру — вони звернулися до президента БФ «Україна ХХІ», Почесного консула Республіки Австрія в Харкові Всеволода Кожемяка з пропозицією створити сучасну українську мультимедійну оперу. Він запропонував присвятити новий твір постаті, яка об’єднує австрійську та українську історію, — ерцгерцогу Вільгельму фон Габсбурґ-Лотаринзькому, відомому як Василь Вишиваний. Постановниками вистави стали режисер з Івано-Франківська Ростислав Держипільський, диригент СХІД ОПЕРА Юрій Яковенко та головний хормейстер театру Олексій Чернікін, хореографиня Ольга Семьошкіна та художниця Олеся Головач з Києва, продюсеркою Олександра Саєнко з Відня, керівником проєкту від театру став перший заступник гендиректора «СХІД ОПЕРА» Ігор Тулузов. В опері задіяно близько 200 артистів. Спеціально для вистави з 2500 м тканини пошили понад 350 костюмів, створили триярусну «вертепну» конструкцію вагою 5 тонн. Загалом вартість постановки, враховуючи спонсорський внесок у понад 5 млн. грн., перевищує 17 млн. грн., що робить її найдорожчою оперою в Україні.

Ерцгерцог Вільгельм походив із найстарішої в Європі монаршої династії Габсбурґів. Через його щиру зацікавленість історією, культурою, політичним майбутнім України австрійця вважали одним з головних претендентів на титул короля України, якщо б таке королівство було створене по завершенні Першої Світової війни. Сам Вільгельм ніколи не заявляв свої права на трон. Втім, був послідовним прихильником створення незалежної української держави, але противником насильницького способу отримання влади.

Вільгельм захоплювався українською літературою, писав вірші українською мовою, багато подорожував українськими землями у складі Австро-Угорщини. Своє прізвисько ерцгерцог отримав у 13-му полку уланів, яким він командував під час війни — ця військова частина у більшості складалася з українців, котрі були вражені українофільством свого командира. Один із солдат подарував Вільгельму вишиванку, яку він часто носив. За цю звичку ерцгерцога прозвали Василем Вишиваним (наголос на другому складі).

Партнерство СХІД ОПЕРА та БФ «Україна ХХI» почалося з того, що генеральний директор-художній керівник театру Олег Оріщенко та його перший заступник, керівник проєкту від театру Ігор Тулузов звернулися до Всеволода Кожемяка з проханням замовити сучасну мультимедійну українську оперу для включення її в постійний репертуар. У театрі підкреслюють, що новий проєкт продовжує лінію висвітлення діяльності видатних для історії держави постатей, розпочату в інноваційній постановці опери «Мазепа», і це має велике значення для національного колективу першого українського театру опери та балету.

Почесний консул Республіки Австрія в Харкові запропонував взяти сюжет, пов’язаний і з історією України, і з історією Австрії — цьому якнайкраще відповідала постать Вишиваного. «Він не тільки замовив оперу кращим українським митцям, але й профінансував у повному обсязі придбання всього необхідного для постановки: від головної конструкції декорації та складного звукового обладнання до рідкісних музичних інструментів і матеріалів для виготовлення костюмів. Все це БФ «Україна ХХІ» передав безоплатно на баланс театру. Загальна сума меценатської допомоги складає понад 5 млн. грн., поділилася Олександра Саєнко, продюсерка проєкту, засновниця фестивалю української культури в Австрії UStream, голова «Центру українських ініціатив» у Відні. Мені надзвичайно приємно, що саме «Вишиваний. Король України» стане першою повномасштабною академічною оперою незалежної України, що поєднує сучасні тенденції з українським музичним та сюжетним матеріалом».

«Ми пишаємося тим, що саме в нашому театрі, який останнім часом розвивається надзвичайно динамічно, народився унікальний проєкт, присвячений одному з найвідданіших борців за незалежність нашої держави. — зазначив генеральний директор-художній керівник театру Олег Оріщенко. — Він поєднав людей з різних міст України — авторів неординарного твору, потужну команду постановників, творчі сили СХІД ОПЕРА. І разом нам вдалося досягти значних результатів!». До того ж, як відзначив керівник проєкту від театру Ігор Тулузов, «Вишиваний. Король України» — яскраве віддзеркалення євроінтеграційних прагнень України: «Я переконаний, що цей твір стане не тільки новим етапом розвитку українського оперного мистецтва, але й впевнено увійде у європейський музичний простір, а потім — і у світовий».

Відомого українського письменника Сергія Жадана, автора лібрето опери, захопило яскраве та незвичайне життя ерцгерцога Вільгельма: «У Вишиваного неймовірна біографія, там чого тільки нема: кохання, інтриги, гроші, велика політика, війни, релігія, проблеми з батьками — тобто художній роман про першу половину ХХ століття. Стільки деталей і сюжетів, що тільки бери і передай це грамотно».

Композиторкою опери стала Алла Загайкевич, представниця нової української композиторської школи, яка поєднує роботу в академічних сучасних жанрах, кіномузиці та експериментальному медіа-мистецтві, активно працює з текстами сучасних авторів і з автентичним фольклором. Опера «Вишиваний» легітимізує авангардний напрямок української музики та використовує принципово сучасну музичну мову. Музична драматургія твору будується навколо «кінематографічного» нелінійного лібрето Сергія Жадана та акцентує увагу на багатовимірному уявному світі головного героя.

Постановка була б неможлива без кількарічної роботи диригента Юрія Яковенка, який здійснив першопрочитання складного й цікавого музичного тексту, та головного хормейстера СХІД ОПЕРА Олексія Чернікіна. Величезну роботу з трупою театру провела балетмейстерка Ольга Семьошкіна.

Для вистави створили багато візуальних і сценічних новацій, серед яких унікальна для українського театру п’ятитонна триярусна алюмінієва конструкція з пандусом вартістю у понад 2,3 млн. грн. таким був задум режисера-постановника опери, генерального директора і художнього керівника Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка Ростислава Держипільського. І встановлення такої «вертепної» конструкції, на якій вміщується до 60 осіб, дозволяє сцена ХНАТОБ, одна з найбільших в Європі.

Понад 350 костюмів підготовлено для опери пошивним цехом ХНАТОБ за ескізами художниці Олесі Головач, яка надихалася фотографіями та малюнками одягу початку ХХ-го століття. Для виготовлення сценічного вбрання з елементами стимпанку було закуплено понад 2500 м тканини. В роботі використовувались сучасні матеріали та декор: трикотаж із люрексом, тканини із напиленням срібла.

На прем’єрі опери очікуються офіційні представники МЗС Австрії, дипломати інших країн, представники родини Габсбурґів. А до того часу автори вистави запрошують всіх прочитати уривок з лібрето Сергія Жадана або послухати його у виконанні автора . Також можна подивитися перформанс-презентацію опери, який влаштували у червні в Києві президент БФ «Україна ХХІ» Всеволод Кожемяко і продюсерка проєкту Олександра Саєнко для редакторів ЗМІ, відомих митців і дипломатичного корпусу іноземних держав.

Сайт опери
Facebook
Instagram

Подяки

Весь колектив Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка / СХІД ОПЕРА, постановна група опери «Вишиваний. Король України», Всеволод Кожемяко та Олександра Саєнко щиро вдячні партнерам-меценатам:

  • Золотому партнеру Paramonov Foundation

Для нас це не просто черговий культурно-мистецький проєкт. Це можливість продемонструвати світові принципово нову українську ідентичність. Можливість осмислити події сторічної давнини: простежити, як історія в якийсь момент робить коло з тими самими помилками, а іноді висновками. Це віддання пошани людині, яка за власною волею обрала собі національність «українець»

  • Срібним партнерам — Nix Foundation, фуд-компанія «Щедро», Finex Group

Ігор Когут, директор Фінекс Капітал:

FINEX Group із великим задоволенням долучилась до цього мистецького проєкту. Сподіваємось, створення опери «Вишиваний. Король України» надасть приклад для появи нових проєктів, які будуть відтворювати нашу ідентичність. Велика подяка всьому творчому колективу та організаторам за цей проєкт!

  • Фуд-компанія «Щедро»

Можливість підтримати проєкт такого масштабу — честь для Компанії «Щедро». Ми переконані: опера «Вишиваний. Король України» стане помітною мистецькою та патріотичною подією не лише в Україні, але й за її межами. Проєкт сміливий, автентичний, надихаючий. Наша Компания щиро зацікавилась цим театральним експериментом із залученням всіх засобів сучасної музичної мови — від симфонічної до електронної. Цей проєкт зібрав навколо себе кращих представників зі світу сучасної української музики, літератури та історії, він має серйозний європейський бекграунд. Вважаємо, що саме до заходів такого рівня варто частіше долучатися провідним компаніям України. Адже у такий спосіб ми як найкраще можемо виявити корпоративну соціальну відповідальність та зміцнювати культурний код нації.

Харківський національний академічний театр опери і балету ім. М. Лисенка / СХІД ОПЕРА дякує за постійну підтримку проєктів театру в найскладніші для всіх культурних інституцій часи:

  • Генеральному спонсору — Банку Восток
  • Генеральному партнеру — компанії Sunoil
  • Партнеру — Paramonov Foundation
  • Офіційному спонсору — фармацевтичній компанії Ananta Medicare (Великобританія)
comments powered by HyperComments