Ексклюзивні концерти, оригінальні музичні колаборації, неординарні артисти – в програмі KharkivMusicFest-2022

Неділя, 6 лютого 2022, 10:35
З кінця березня до кінця квітня 2022 року KharkivMusicFest вп’яте даруватиме харків’янам та гостям міста надзвичайне свято музики.
Ексклюзивні концерти, оригінальні музичні колаборації, неординарні артисти – в програмі KharkivMusicFest-2022

Концерти за участі маестро зі світовим ім‘ям, які раніше не давали концертів в Україні, безпрецедентні музичні проєкти альтернативної програми, освітні лекції та майстер-класи, Всеукраїнський конкурс молодих композиторів – усе це вигідно вирізняє фестиваль серед інших подібних заходів. Організатором Міжнародного музикального фестивалю KharkivMusicFest є Фонд громади Харкова «Толока».

26 березня вперше в Україні дасть свій сольний концерт всесвітньо відомий піаніст із Франції Люка Дебарг – переможець та володар спеціального призу XV Міжнародного конкурсу імені П. І. Чайковського, відомий своїм звивистим творчим шляхом, стрімким виходом на велику сцену та бурхливим розвитком музичної кар`єри.

Сьогодні Дебарг виступає у найпрестижніших залах світу, співпрацює із відомими оркестрами та диригентами, серед яких Бертран де Бейї, Ютака Садо, Володимир Співаков.
Дебаргу притаманна дуже особистісна інтерпретація виконуваних творів, емоційна спонтанність, імпровізаційна енергія –  усе це завжди викликає бурхливий відгук публіки.

29 березня відбудеться концерт Фестивального оркестру KharkivMusicFest, солісти – Люка Дебарг (фортепіано, Франція), Олександр Кастро-Бальбі (віолончель, Франція), Давид Кастро-Бальбі (скрипка, Франція); диригент – Віталій Алексейонок (Німеччина), головний диригент оркестру Мюнхенського університету, артистичний директор KharkivMusicFest.

Брати Давид та Олександр Кастро-Бальбі належать до відомої музичної династії. Давид – переможець конкурсу Young Artist у Колорадо (США) та Міжнародного конкурсу юних скрипалів ім. Луї Шпора у Веймарі (Німеччина). Олександр – володар ІІ премії конкурсу Франца Шуберта в Австрії, І премії конкурсу Lødz у Польщі, ІІ премії конкурсу Villa de Llanes в Іспанії та багатьох інших нагород. Давид Кастро-Бальбі наразі є запрошеним артистом Веймарської державної капели. Грає на скрипці Джованні Батісти Гваданіні (1690 рік), яка раніше належала маестро Луї Шпору.

Олександр – соліст оркестру Веймарського оперного театру. Грає на віолончелі італійського майстра кінця XVIII ст.

Українська частина програми представлена концертом «Метаморфози» Національного камерного ансамблю «Київські солісти», який відбудеться 9 квітня.

Високий професіоналізм артистів Національного камерного ансамблю «Київські солісти» у поєднанні з притаманним українській музичній культурі авангардизмом підкорював світову публіку в таких відомих залах як Люксембурзький палац та «ЮНЕСКО» в Парижі, Коміше Опер в Берліні, Велика Національна філармонія у Варшаві, Maison Flagey у Брюсселі, РадіоКультурхауз у Відні, «Еспланада» в Сингапурі.

Концерт «Метаморфози» відбудеться під орудую британського диригента Гаррі Огга. Молодий талановитий артист наразі активно гастролює та розвиває кар'єру. Він є переможцем та стипендіатом багатьох європейських конкурсів, володарем  2-ої премії  конкурсу диригентів Симфонічного оркестру MDR у Лейпцизі, фіналістом конкурсу Донателли Флік у Лондоні, конкурсу диригентів ім. Густава Малера у Бамберзі та інших. У його послужному списку — робота з Нюрнберзьким та Лондонським симфонічними оркестрами, Бергенським, Градець-Краловським та Північночеським філармонічними оркестрами, у Національному театрі Мангейма, Кельнській опері, Валлійській національній опері, на музичному фестивалі Aujols.

11 квітня на всіх поціновувачів камерної музики очікує концерт фортепіанного квінтету. У складі: лауреатка численних міжнародних конкурсів скрипалів, викладачка Королівській консерваторії в Антверпені Аліса Маргуліс (Бельгія), артист гурту перших скрипок у Дюссельдорфському симфонічному оркестрі Андрій Мурза (Німеччина), Крістіан Атанасіу (альт, Німеччина), солістка оркестру Королівського театру у Мадриді Наталія Маргуліс (віолончель, Іспанія).

17 квітня харків’яни матимуть змогу насолодитись барочною музикою у її історично коректному виконанні. Подарує таку можливість концерт квартету Quartetto Lichnowsky (Італія) із солістом Нільсом Вандерером (Німеччина).

Квартет Ліхновського (Quartetto Lichnowsky) створений у 2018 році та названий на честь австрійського принца Карла Алоїза Ліхновського – музиканта, композитора та мецената, друга Моцарта та Бетховена.

Своєю творчістю музиканти прагнуть відроджувати інтерес до музики бароко.

Квартет співпрацює з національними та міжнародними ансамблями та фестивалями у стилі бароко, такими як Freiburger Barockorchester (Фрайбург), Art-Offertorium (Київ), The Da Camera Society (Лос-Анджелес), Х'юстонський фестиваль старовинної музики та іншими.

Соліст цього концерту німецький оперний співак Нільс Вандерер – висхідна зірка, один із провідних молодих контратенорів сучасності, переможець Міжнародного конкурсу Asia Singing Competition, володар Першої премії та призу глядацьких симпатій вокального конкурсу Händelwettbewerbs у Карлсруе, лауреат премії Young Artist Awards лондонського Barbican Center. Він регулярно виступає в якості соліста з такими оркестрами, як La follia (Аугсбург), Lautencompagney (Берлін), Baroque Orchestra (Карлсруе), Staatskapelle (Веймар), співпрацює з Паризькою філармонією, Teatro Massimo в Палермо, лондонськими Wig. В даний час талановитий оперний співак пробує себе як постановник й хореограф. Яскравий образ та деяка ексцентричність додають інтересу до його особистості та творчості.

29 квітня відбудеться наймасштабніший концерт фестивалю, який завершить основну програму – виступ Молодіжного оркестру Південної Німеччини Landesjugendorchester, диригент Йоханнес Клумпп.

Державний молодіжний оркестр землі Баден-Вюртемберг існує з 1972 року й нині налічує близько 300 музикантів. До складу оркестру після прослуховування приймаються найталановитіші молоді виконавці з усього регіону.

Багато колишніх його учасників сьогодні обіймають посади у провідних оркестрах та музичних академіях. У 2013 році оркестр відкривав офіційну церемонію Дня німецької єдності у Штутгарті.
Географія виступів Молодіжного оркестру охоплює понад 80 концертних майданчиків, включаючи Німеччину, Іспанію, Італію, Англію, Росію, Еквадор, Францію та інші країни.

Йоханнес Клумпп – головний диригент Камерного оркестру Фолькванг Ессена та художній керівник музичного фестивалю в Саксонії-Анхальт, співпрацював із Дюссельдорфським симфонічним оркестром, Тірольським оркестром Інсбрука, Кельнським оркестром WDR Rundfunkorchester, Дрезднерською філармонією, Нюрнберзьким симфонічним оркестром та Філармонією Північно-Західної Німеччини та іншими.

«Програма фестивалю 2022 року – це наш перший крок до реалізації нової концепції фестивалю в принципі. Ми хочемо поєднувати традицію та інновацію, щось вже відоме із тим, з чим варто познайомитися, українське та закордоне. У нашій програмі – високоякісні заходи із відомими музикантами з України та Західної Європи, – розповідає Віталій Алексейонок, артдиректор KharkivMusicFest. – Фестиваль представить різні склади артистів – від сольного фортепіанного концерту до виступу оркестра із солістами, будуть цікаві та нестандартні заходи альтернативної програми. Ну і звичайно, у нас залишаються супутні заходи, лекції та освітні проєкти для дітей та дорослих».

«Сьогодні Харків, як, втім, і Україна, потребує правильного позиціювання на міжнародній арені. І тому місту потрібен KharkivMusicFest як засіб цього позиціювання у культурному світовому просторі, – коментує Сергій Політучий, президент фестивалю KharkivMusicFest. – Фестиваль KharkivMusicFest має стати візитівкою міста. Музиканти, які приїжджатимуть до Харкова на фестиваль вперше, бачитимуть, що тут шанують культурну спадщину, поділяють загальносвітові цінності, і так само, як у Зальцбурзі чи Відні, люблять класичну музику. І це своє бачення вони понесуть далі».

Зазначимо, KharkivMusicFest – це не лише концерти за участі зірок класичної музики світового рівня, але й масштабна програма позаконцертних проєктів та заходів.
Традиційні для фестивалю формати лекцій та майстер-класів проходитимуть і на п’ятому KharkivMusicFest. Музичний лекторій для справжніх меломанів, конкурс молодих композиторів і виступ дитячого симфонічного оркестру, інтерактивні концерти для дітей, розфарбовані піаніно в різних куточках міста у вільному доступі для всіх охочих – кожен знайде для себе щось цікаве протягом кількох весняних тижнів KharkivMusicFest.

Дати: 26 березня – 29 квітня
 

comments powered by HyperComments