Харків'яни б'ють тривогу: неможливо купити долар

Микола Кузнєцов  |  П'ятниця, 7 листопада 2008, 15:48
В Управління Національного банку України в Харківській області надходить потік скарг від жителів міста на обмінні пункти валют.
Харків'яни б'ють тривогу: неможливо купити долар

Суть основної кількості скарг – валюта в пунктах є, але її не продають.

Начальник відділу валютного контролю Харківського управління НБУ Тетяна Гайдай визнала, що в такий спосіб нові правила обміну валют, що було введено з 5 листопада, уже відбилися на населенні Харкова.

За один тільки жовтень за порушення було закрито 11 обмінних пунктів, розповіла вона.

Проблема розширення «чорного ринку» валют, зокрема, у залізничному транспорті, відзначила Т. Гайдай, не входить до компетенції Нацбанку: за цим повинні стежити правоохоронці.

Закриття обмінних пунктів, після чого валюту можна буде міняти тільки в касах банків, з 1 січня доставить незручності громадянам, також визнають у НБУ.

«Наприклад, людина приїхала відпочивати в Крим. Вона на пляжі, та їй знадобилося швидко поміняти трохи грошей. Вона у чому є іде в обмінник. А в касу банку в такому вигляді вже не зайдеш», – розповіла Тетяна Гайдай.

Нацбанк працює над рішенням проблем, пов'язаних з новими правилами торгівлі валютою, заявили в НБУ. Про які саме заходи буде йти мова, поки не уточнюється. Необхідність введення нових правил на валютному ринку співробітники Нацбанку пояснюють, зокрема, тим, що офіційний оборот в «обмінках» істотно нижче, ніж у касах банків. На думку співробітників НБУ, це свідчить про те, що в обмінних пунктах більшість операцій проходить неофіційно, без роботи касового апарата.


 

comments powered by HyperComments