Мінфін допоможе українцям повернути доларові кредити

Дмитро Стриженко  |  Середа, 3 грудня 2008, 15:21
Мінфін пропонує зафіксувати курс більшої частини валютного кредиту на рівні 5.05 гривні за долар.
Мінфін допоможе українцям повернути доларові кредити

Учора Мінфін провів нараду з банкірами з приводу впровадження нового механізму погашення кредитів. Один з варіантів, що обговорювалися, — зафіксувати курс на рівні 5.05 гривні за американський долар для погашення позичальниками частини вже виданих кредитів. Для того, щоб банки не втратили на різниці курсів, Мінфін пропонує дозволити їм списувати отримані збитки на валові витрати. Це дозволить фінансовим установам зменшити суму податкових відрахувань з прибутку, пише «Дело».

Національний банк поки що вивчає ініціативу Мінфіну. Скоріше за все, головний регулятор запропонує банкам самостійно визначатися з політикою по відношенню до позичальників.

Українські банкіри фіксують зростання кількості іпотечних і автокредитів з простроченими платежами. Пік неповернень очікується в першому кварталі 2009 року. «Серйозні проблеми з виплатою кредитів можуть з'явитися у населення на початку наступного року, — пояснює екс-заступник голови правління Укрсоцбанку Валентина Жуковська. — Для того, щоб не допустити ситуації, коли люди почнуть повертати банкам куплені в кредит машини і квартири, необхідне грамотне рішення регулятора у цьому питанні».

Щоб не допустити масових неплатежів, Міністерство фінансів взялося за розробку механізму, завдяки якому населення зможе погашати велику частину (приблизно 3/5 від суми кредиту) по старому курсу, — 5.05 гривень за долар. Частину позики, що залишилася, позичальник оплачуватиме по новому курсу (приблизно 7 гривень за долар). «За таких умов збитки терплять і банк, і позичальник», — пояснює міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Для втілення своєї ідеї Мінфін вже провів засідання з банкірами. Один із запропонованих варіантів — дозволити банкам збитки, отримані через різницю між новим і старим курсами, списувати на валові витрати. «Ми пропонуємо віднести ці курсові різниці на збитки майбутніх періодів», — говорить голова парламентського комітету з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін.

Суперечки виникли і по відсоткових платежах: за яким курсом вони оплачуватимуться — старим чи новим. «Скоріше за все, буде ухвалено рішення на користь банків, — стверджує джерело «Дела» в Мінфіні. — І погашення відсотків за позикою проводитиметься по нинішньому курсу».

Проте тут існує одна загроза. Якщо банки списуватимуть втрати від курсових різниць на валові витрати, це зменшить їх прибуток, який більшість фінустанов направляють на збільшення капіталу. У разі його зменшення банкам буде складно виконувати нормативи НБУ, більшість з яких розраховуються в прив'язці до їх регулятивного капіталу. «Один з механізмів пропонує ліквідацію курсової різниці за рахунок зменшення резервного капіталу, а потім і акціонерного, — пояснює Терьохін. — Але у такому разі ми ставимо під сумнів фінансову стабільність наших банків».

Ініціативу Мінфіну уважно вивчають в Нацбанку. «Засідання в Нацбанку проводяться майже щодня, і розглядається велика кількість пропозицій, серед яких є і варіант, запропонований Мінфіном, — говорить член Ради НБУ Василь Горбаль. — У будь-якому випадку остаточне рішення може бути ухвалене тільки на зустрічах керівництва регулятора і комерційних банків». Поки НБУ схиляється до рішення все віддати на відкуп банкам. «Хай кожен банк вирішує самостійно, як йому будувати майбутні відносини з позичальником, — говорить перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. — Це слід робити, виходячи з резервів і валютних можливостей кожного учасника ринку».

 

comments powered by HyperComments