Позичальники вимагають від Нацбанку влаштувати їм канікули

Микола Кузнецов   |  Понеділок, 15 грудня 2008, 15:54
Біля харківського відділення Національного банку відбувся пікет представників Харківської териториальної громади проти бездіяльності Нацбанку і уряду в умовах фінансової кризи.
Позичальники вимагають від Нацбанку влаштувати їм канікули

У першу чергу пікетувальники вимагали від Нацбанку, Кабміну, а також Верховної Ради втрутитися в політику комерційних банків, які переклали всю важкість кризи на своїх позичальників.

Згідно їх заяві, деякі комерційні банки необґрунтовано підвищили ставки по довгостроковим кредитам: по акційним іпотечним кредитам в 1,5 рази, по акційним автокредитам вартість позичених грошей збільшилася більш, ніж в два рази.

«Національний банк України, що має регулювати політику комерційних банків, зайняв згубну для економіки та громадян позицію бездіяльності. В той час, як в усьому світі банки максимально знижують фінансове навантаження на позичальників, Нацбанк України та уряд Юлії Тимошенко споглядають, як комерційні банки повністю переклали тягар фінансової кризи на плечі позичальників», – говориться в заяві учасників акції.

За їх словами, «відсутність послідовної політики в регулюванні валютного курсу, невтручання при збільшенні кредитних ставок, відсутність зрозумілої процедури відстрочки виплат за кредитами позбавляє людей можливості пережити кризу, ставить їх перед перспективою опинитися з дітьми на вулиці без коштів до існування».

Пікетувальники вимагають від Нацбанку та уряду терміново прийняти такі заходи: зафіксувати для виплат по кредитам курс долара на рівні 5,05, повернути ставки по кредитам до рівня, вказаного в угоді, переплати по збільшеним ставкам повернути позичальникам, в найкоротші терміни розробити універсальний і дієвий механізм надання кредитних канікул в період кризи, заборонити комерційним банкам впроваджувати комісію на валютно-обмінні операції при платежах по кредитам. 

 

comments powered by HyperComments