ООН: найгірше справи йдуть в Україні

Дмитро Стриженко  |  Середа, 21 січня 2009, 09:42
Експерти ООН підготували доповідь про економічну ситуацію у світі. Відповідно їхнім даним, найгірше справи йдуть в Україні. Країна катастрофічно втрачає довіру інвесторів.

Про це пише УНІАН з посиланням на газету «Діло».

Україна вийшла у світові лідери з падіння промвиробництва, з росту інфляції, знецінюванню національної валюти й падінню фондового індексу. Про падіння довіри інвесторів свідчить і різке зростання прибутковості українських держоблігацій.

Підливають масла у вогонь і не зовсім райдужні прогнози на 2009 рік.

За даними економістів ООН, зростання економіки знизиться до 2,1%, безробіття збільшиться увдва рази – до 6%, а інфляція залишиться на рівні 2008 року. На відміну від фахівців ООН, українські експерти менш схильні драматизувати ситуацію. Вони вважають, що в нас є час - основні виплати по боргам припадають на 2010-2011 роки.

Про ймовірність дефолту України в 2009 році свідчить і різкий ріст прибутковості українських держоблігацій. Прибутковість державних облігацій України, загальний обсяг яких становить 105 мільярдів доларів, в останні 4 місяця зросла до 30%. Для порівняння: ще за місяць до дефолту 1998 року середня процентна ставка по облігаціях Росії була більш ніж в 2 рази нижче (10,8%). Крім того, згідно даним аналітиків, ціни CDS (страховок від дефолтів по облігаціях) по українських паперах за минулий рік підскочили більш ніж в 10 разів – з 238 до 2535 базисних пунктів.

Втім, українські експерти не схильні драматизувати ситуацію. «На сьогоднішній день золотовалютні резерви України дозволяють нам дивитися в майбутнє з обережним оптимізмом. Але з іншого боку, зрозуміло, що ситуація досить складна й у нашій економіці проявляються проблеми, які проявлялися в економіках латиноамериканських країн перед дефолтом», – відзначає Ігор Бураковський, директор Українського інституту економічних досліджень і політичних консультацій.

Насамперед , частка держборгу України становить всього близько 12% ВВП, що значно нижче, ніж у країн з аналогічним рівнем кредитного рейтингу. Крім того, найближчі виплати за державними єврооблігаціями припадають лише на 2011 рік, а в 2009-му держава має виплатити міжнародним кредитним організаціям тільки 1,8–1,9 мільярда доларів. «Державний борг не являє собою особливого ризику, – відзначає Андрій Пархоменко, економіст інвесткомпанії «Конкорд Капітал». – Ризик представляє корпоративний борг. Найголовніший фактор – це те, що більша частина цього боргу не зможе бути рефінансованою через неможливість знайти кошти за кордоном». За оцінкою Нацбанку, сукупний корпоративний борг становить 30–40 мільярдів доларів.

Крім оцінки ризику дефолту країн світу, експерти ООН підготували також прогноз розвитку економіки в 2009 році. З чотирьох найбільших країн СНД (Росія, Білорусь, Казахстан і Україна) світова економічна криза найбільшою мірою позначиться на показниках України, у найменшій – Білорусі. Автори доповіді прогнозують в 2009 році зниження темпів зростання економіки Білорусі до 8%, Росії – до 4,8%, Казахстану – до 4%, України – до 2,1%. Основними причинами тенденції експерти називають падіння цін на нафту й метали, погіршення інвестиційного клімату й зниження споживання. Експерти ООН також пророкують збільшення в багатьох країнах СНД безробіття – в основному у зв'язку зі скороченням обсягів будівництва. Очікуваний рівень безробіття в Україні досягнет 6,4% проти 3% за підсумками грудня 2008 року. На думку ж аналітиків, 2009 рік буде дійсно дуже важким для України. «ВВП однозначно піде в мінус. Про величину цього мінуса можна буде судити в першому кварталі, – прогнозує Бураковський. – Безробіття ж може стати великою соціальною проблемою».

comments powered by HyperComments