У Газпромі сказали, почому Україна буде купувати газ

Дмитро Стриженко  |  Вівторок, 20 січня 2009, 11:21
Поставки газу в Україну в першому кварталі будуть здійснюватися за ціною 360 дол. за тисячу кубометрів. Про це повідомив глава «Газпрому» Олексій Міллер на зустрічі із президентом РФ Дмитром Медведєвим, передає ІТАР-ТАСС.
У Газпромі сказали, почому Україна буде купувати газ

«У 2008 році «Газпром» поставляв Україні газ по 179,5 дол. за тисячу кубометрів, і це була зовсім не ринкова ціна, − нагадав він. − До 31 грудня ми вийшли на домовленості, які так і не були закріплені, про ціну в 250 доларів, але що передбачали механізм спільного експорту газу, щоб українська сторона могла отримувати доход, який дозволив би їй дотувати своїх споживачів до 235 доларів».

О. Міллер також сказав: «У першому кварталі цього року газ буде поставлятися за ринковою формулою ціни, і базова ціна складе 450 доларів. Із урахуванням понижуючого коефіцієнта у 20% ціна складе 360 доларів». При цьому глава «Газпрому» відзначив, що оскільки ціни на газ будуть обчислюватися залежно від цін на нафтопродукти, вартість газу для України може мінятися.

На прохання президента РФ Д. Медведєва уточнити, що означає понижуючий коефіцієнт, О. Міллер сказав: «Знижка була застосована через те, що тариф за транзит залишився на рівні 2008 року, тобто 1,7 долара за тисячу кубометрів за 100 км. З погляду економічних інтересів і доцільності ухвалене рішення, що ми можемо піти назустріч Україні та надати знижку в 20%. З 2010 року «Газпром», відповідно до довгострокового контракту, виходить на ринкові ціни», − додав він.


 

comments powered by HyperComments