Нацбанк звинуватив в обвалі гривні... НАК Нафтогаз

Костянтин Колісник  |  П'ятниця, 23 січня 2009, 17:55
НАК «Нафтагаз України», не погодивши своїх дій із центральним банком, вийшов у п'ятницю на міжбанк із купівлею валюти за завищеною ціною, що спровокувало падіння гривні.
Нацбанк звинуватив в обвалі гривні... НАК Нафтогаз

Про це заявляє керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький, повідомляє «Кореспондент».

«Сьогодні усереднений курс на міжбанку був би менше, ніж учора, якби «Нафтогаз» не вийшов на ринок з купівлею валюти за завищеним курсом. «Нафтогаз» купив відносно невеликий обсяг – $15 млн – але безграмотним (курсовим, – ред.) поводженням зірвав ринок», – сказав В. Литвицький.

За словами Литвицького, середній курс по всіх операціях із доларом на накопиченому в четвер, 22 січня, склав 7,80 грн за долар, а «Нафтогаз України» сьогодні заявив курс покупки валюти на рівні істотно вищим за 8 грн за долар.

Також керівник групи радників глави НБУ повідомив, що дана державна компанія не зверталася до Нацбанку щодо необхідності придбання валюти, а також не направляла заявку на валютний аукціон, що НБУ проводить у п'ятницю.

Разом з тим, за словами В. Литвицького, певне ослаблення гривні є підтвердженням незалежності курсової політики Нацбанку від графіка роботи в Україні місії Міжнародного валютного фонду.


 

comments powered by HyperComments