Другий транш МВФ під сумнівом завдяки Україні?

Анастасія Маніна  |  Понеділок, 9 лютого 2009, 09:27
Місія МВФ на чолі із Джейлой Пазарбазіолу 6 лютого покинула Україну, так і не завершивши перший перегляд угоди stand-by між МВФ та Україною.
Другий транш МВФ під сумнівом.

Про це пізно ввечері в п'ятницю, 6 лютого, повідомили в прес-службі вашингтонського офісу МВФ, передає РБК-Україна.

У прес-релізі, розповсюдженому МВФ повідомляється, що «скорочення економічної активності, що виявилося гостріше, ніж очікувалося, вимагає корекції економічної політики. Експерти МВФ і представники України обговорили питання про можливий перегляд цільових показників бюджету-2009, що згідно програми має бути збалансованим».

Втім, поки переговори із МВФ не увінчалися успіхом.

«Був досягнутий значний прогрес в обговоренні питань фіскальної, монетарної й валютно-курсової політики, – говориться в заяві. – Але кілька питань залишаються відкритими».

Для їхнього рішення місія, що працювала в Києві з 21 січня, готова «у найближчі тижні продовжити дискусії із представниками влади України». До завершення перегляду неузгоджених питань МВФ хоче повернутися вже «найближчим часом».

Таким чином, питання виділення другого траншу кредиту для НБУ відкладається на невизначений строк. У той же час тільки за січень міжнародні резерви Нацбанку, спрямовані на підтримку гривні на міжбанку в переділах 7.9–8.1 грн/дол., знизилися на 8.6%, або на 2.723 млрд дол. – до 28.82 млрд дол.

Нагадаємо, у листопаді 2008 року МВФ відкрив для України кредитну лінію «до запитання» (stand-by) обсягом в 16.4 мільярда доларів, необхідну для підтримки стабільності кредитно-фінансової системи країни.

Нагадаємо також, 6 лютого МВФ попередив, що економічний спад може затягтися, якщо уряд не почне рішучих заходів по виправленню ситуації у фінансовому секторі. На думку МВФ, ключовими інструментами в усуненні фінансової кризи є надання центробанками необхідної ліквідності, рекапіталізація здорових фінансових інститутів і звільнення банків від проблемних активів.
 

comments powered by HyperComments