Як змусити банк повернути депозит

Ганна Глєбова  |  Понеділок, 16 лютого 2009, 13:25
Першою ознакою розпочататої кризи, стала постана Правління НБУ від 11.10.2008 р. № 319 про заборону дострокового повернення внесків. За місяць НБУ зняв обмеження на достроковий розлив депозитних угод. Але зняти гроші з депозиту раніше закінчення угоди все ще неможливо.
Як забрати кровні з депозиту?

Банки продовжують відмовляти вкладникам у достроковому закритті депозитних договорів, незважаючи на те, що правового підґрунтя відмови в поверненні внесків у банків немає. Але з сформованої ситуації є вихід, констатують юристи.

Так, Цивільним кодексом (ст. 536) передбачається виплата відсотків за користування чужими коштами. Обов'язковою умовою одержання цих відсотків є звернення вкладника в банк з заявою про дострокове розривання депозитної угоди або про повернення коштів після закінчення строку його дії.

Згідно ч. 2 ст. 625 ЦКУ з того моменту, як банк одержив заяву від вкладника про дострокове розривання договору, банк стає боржником вкладника і зобов'язаний сплатити йому суму боргу з урахуванням установленого індексу інфляції за весь час прострочення.

Необхідно також відзначити, що банк не звільняється від відповідальності за порушення грошових зобов'язань навіть при неможливості їх виконати (ч. 1 ст. 625 ЦКУ).
У випадку відсутності заяви вкладника про дострокове розірвання депозитного договору, банк може повернути внесок без компенсації за користування чужими коштами .

На практиці, констатують самі юристи, вкладники, що написали заяву в банк про дострокове розірвання договору і не одержали грошей, не поспішають подавати судові позови проти банківських структур. Юристи рекомендують вкладникам звертатися в банк з письмовою заявою про дострокове розірвання депозитного договору, якщо, звісно ж, збитки вкладника від втрати відсотків за депозитним договором не перевищують суму компенсації за користування чужими коштами .

Нагадаємо, 30 січня на майдані Свободи відбувся мітинг харків'ян, що постраждали від банківської свавілля. Тоді депутат Харківської міської ради Сергій Кушнарьов розповів кореспонденту «Міської Варти» про те, що не може зняти гроші з депозиту на весілля сина.

Нагадаємо також, що Постанова Національного Банку України №49 від 5 лютого закликає комерційні банки реструктуризувати кредити юридичним і фізичним особам, а також зменшити щомісячні виплати за кредитами і відмовитися від застосування штрафних санкцій до боржників.
 

comments powered by HyperComments