Долар впаде і сильно вдариться. Прогнози фінансистів

Ганна Глєбова  |  Понеділок, 16 лютого 2009, 15:34
На минулі вихідні голови мінфінів та центробанків країн Великої сімки (G7) обговорювали загальну проблему – світову кризу. Виходу не знайшли і вирішили зібратися ще за два місяці.
Долар падає.

На жаль, конкретні шляхи виходу з кризи названі не були, а дискусії особливих результатів не дали, пише Інтернет-газета «Економіка». Тому подальші заходи щодо подолання кризи будуть обговорюватися на сутулості лідерів країн Великої двадцятки в Лондоні, 2 квітня.

Тим часом, США не стали чекати до квітня. Конгрес США прийняв черговий план порятунку економіки, що обійдеться в 787 мільярдів доларів.

Такий крок з боку США вже в середині року спровокує профіцит долара у світі, вважають експерти, в тому числі і в Україні, що у свою чергу призведе до різкого падіння курсу долара. А от фінансисти дотримуються іншої думки – падіння долара в Україні буде практично непомітним.

«Долар у світі слабшає стосовно інших валют через те, що економіки тих країн стійкіше, стабільніше. Стосовно ж гривні долар однаково залишиться сильною валютою, так само як і євро», – констатує заступник голови правління банку «Фінанси й Кредит» Ігор Львов в інтерв'ю Інтернет-газеті «Економіка».

Банкіри сходяться в думці, що стійкість гривні і падіння долара будуть залежати від курсової політики, що поведе Національний банк.

Експерти вважають, що для того, щоб знайти 787 мільярдів доларів, американцям прийдеться включити друкарський верстат. Настільки велика емісія не пройде непомітно і напевно відіб'ється на вартості долара. А це означає, що американська валюта почне стрімко дешевшати, тому більшість Центробанків вже вжили превентивних заходів безпеки. Вони «розбавили» свої резерви іншими валютами та золотом. Попит на долари став падати.

Нагадаємо, що минулого тижня харківські аналітики вже прогнозували падіння курсу долара стосовно гривні. Серед головних причин зміцнення курсу гривни експерт назвав перспективу одержання Нацбанком України кредиту від МВФ. 

comments powered by HyperComments