Дефолт не за горами

Ганна Глебова  |  Вівторок, 17 лютого 2009, 13:38
З вірогідністю в 90% зарубіжні експерти прогнозують в Україні до кінця весни суверенний дефолт.
Дефолт не за горами

Аналізуючи темпи розвитку промислового виробництва, політичну ситуацію в країні, а також рівень інфляції в Україні аналітик «Commerzbank» Ульріх Лейтманна в своїй статті, опублікованій на сторінках інтернет-видання «EUobserver», прогнозує дефолт для України.

По прогнозами експерта, дефолт очікується в найближчі декілька місяців. За даними експерта, Міжнародний Валютний фонд вже сумнівається щодо надання нових траншей стабілізаційного кредиту для України, а політична боротьба між президентом України Віктором Ющенком і прем'єр-міністром Юлією Тимошенко напередодні президентських виборів тільки погіршує ситуацію.

Крім того, суверенний дефолт, на думку експерта, вигідний, перш за все, одній із сторін для отримання політичних дивідендів. У той же час харківські експерти прогнозують тимчасове зміцнення гривни. «Перед Національним банком стоїть завдання укріпити курс гривни, інакше Україна не отримає 4 мільярди доларів транша від Міжнародного Валютного Фонду. Одна з умов, поставлене МВФ, – зниження курсу долара. А вже після отримання транша, гривня знову подешевшає», – вважає експерт Олександр Бітюков.

В той же час представники Нацбанку посилено заперечують вірогідність дефолта в країні. Так, начальник управління Національного банку України в Харківській області Владимир Качук минулого тижня повідомив журналістів, що дефолта в країні не буде.

«У Україні достатньо золотовалютного резерву, щоб розрахуватися по іноземних позиках, а також укріпити курс гривни», – вважає В.Качук.

ДОВІДКА

Суверенний дефолт – банкрутство держави, що відображає занепад більшості секторів економіки і що приводить до неплатоспроможності по зовнішніх і внутрішніх боргових зобов'язаннях.
 

comments powered by HyperComments