У Мінюсті пояснили, як оббирати українців

Дмитро Стриженко  |  П'ятниця, 20 лютого 2009, 17:41
Міністр юстиції Микола Онищук заявив, що банки мають право вилучати майно, яке знаходиться в заставі, без вирішення суду у випадку, якщо договір з банком був укладений після 14 січня 2009 року і в ньому є відповідна норма.
Банки всемогутні… майже.

Про це він сказав в ефірі 5 каналу.

Міністр відзначив, що після ухвалення змін до закону про іпотеку 14 січня 2009 року банки отримали право «вилучати майно не звертаючись до суду».

«Нові положення закону про іпотеку не можуть бути застосовані до відносин і договорів, які були поміщені до 14 січня 2009 року, оскільки...закон не має зворотної сили, якщо він погіршує, ускладнює, встановлює відповідальність для громадян», – сказав Оніщук.

«Кожен з тих, хто через певні обставини є боржником за кредитною угодою, за якою є застава майна, зокрема в іпотечних договорах може скористатися судовим захистом, а банки у свою чергу не можуть забезпечити позасудове стягнення на майно», – підкреслив він.

Міністр відзначив, що всі ті, «хто укладатиме кредитні угоди після 14 січня, мають дуже ретельно відноситися до умов іпотечного договору».

«Зокрема, якщо в цьому іпотечному договорі буде застереження, яке надаватиме право банкам в позасудовому порядку вилучати майно, то ви повинні розуміти, що закон таку можливість банку, у разі наявності такого застереження, надає», – сказав Онищук.

«Це означає, що треба обачніше і свідоміше читати ті договори, які пропонуватимуть банки», – підкреслив він.

Як раніше повідомляла «Міська Варта», в Мінюсті заявляли, що банки мають повне право вилучати у клієнтів заставні квартири при невиконанні умов іпотечного договору.
 

comments powered by HyperComments