ЄС: нинішня криза – найгірша в історії!

Анастасія Маніна  |  Вівторок, 3 березня 2009, 10:22
Поточна світова криза – це найгірший економічний спад на пам'яті сьогоднішніх європейців, і деякі нові члени Євросоюзу постраждали особливо сильно.
ЄС: нинішня криза – найгірша в історії!

Про це 2 березня заявили представники ЄС, передає «Оглядач».

Єдина європейська валюта різко подешевшала в понеділок після того, як лідери ЄС в неділю вирішили підтримати ті країни блоку, які потребують допомоги, але відмовилися від ідеї формування єдиного пакету допомоги для всього регіону.

«Немає сумнівів, що ми переживаємо найбільшу фінансову і економічну кризу на пам'яті тих, що живуть», – цитує Reuters виступ президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу на конференції в Празі, присвячених п'ятирічних роковинах розширення ЄС в Східній Європі.

«Це перша синхронна глобальна криза. Це перше одночасне скорочення торгівлі і світового ВВП, перше з 1947 року», – заявив Баррозу.

Комісар ЄС по економічній і грошово-кредитній політиці Хоакин Альмунія сказав, що деякі економіки Центральної і Східної Європи постраждали особливо сильно, і міжнародне співтовариство допомагає їм.

«У цілому ЄС багато що робить, щоб підтримати тих, хто найсильніше постраждав від кризи. Допомогу, гарантовану до цих пір, можливо, доведеться розширити, оскільки криза посилюється. – Всі члени блоку, які пережили кредитний бум, мають однакові слабкі місця. Але проблема здається особливо гострою для деяких з новітніх учасників ЄС», – сказав він.

Х. Альмунія додав, що ЄС повинен боротися з протекціонізмом, оскільки блок сам може постраждати від порушення вільних торгових потоків.

Нагадаємо, 23 лютого повідомлялося, що Євросоюз виділить Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдові і Україні 350 млн євро в рамках програми «Східне партнерство».
 

comments powered by HyperComments