Надра повертатиме депозити заставними квартирами

Ганна Глєбова  |  Вівторок, 24 лютого 2009, 10:26
Банк «Надра» на цьому тижні дозволить позичальникам виплачувати валютні іпотечні кредити в гривні за пільговим курсом, за умови, що позичальник достроково погасить якусь частину валютного кредиту. Крім того, замість депозитів, термін яких підійшов до кінця, «Надра» хоче запропонувати своїм вкладникам квартири.
Надра повертатиме депозити заставними квартирами

Піти на такі непопулярні заходи, за словами тимчасового адміністратора банку «Надра» Валентини Жуковської, довелося з мети підвищення ліквідності банку.

«На роздуми немає часу. Нам потрібний приток живих грошей», – говорить Жуковська.

За словами тимчасового адміністратора банку «Надра», в усіх банківських відділеннях висять таблички, де вказана шкала співвідношення дострокового погашення боргу до валютного курсу.

«Курс коливається від 6.5 до 7.9 гривні за долар. Наприклад, якщо людина гасить достроково 25% свого іпотечного валютного кредиту, то йому доларовий кредит переводять в гривневий за курсом 6.5 гривень за долар. Якщо тільки 10%, то за курсом 7.9 гривень за долар», – говорить Жуковська.

Компенсувати втрати «Надра» збирається за рахунок жорсткої економії операційних витрат – скорочення відділень банку, штату, витрат на телефонний зв'язок і комунальні послуги.
В той же час власникам депозитів запропонують забирати свої внески не доларами, а заставними квартирами позичальників, які ті повернули банку замість боргу, – оскільки у банку немає грошей, щоб розплатитися.

Наскільки ці програми будуть затребувані, в банку не знають, оскільки подібної практики немає у жодної вітчизняної фінустанови.

Як відомо, розмови про переведення доларових кредитів в гривневі ведуться серед банкірів ще з жовтня минулого року. Проте на державному рівні така програма прийнята не була.
 

comments powered by HyperComments