Банкіри пропонують вкладникам компроміс

Ганна Глєбова  |  Середа, 25 лютого 2009, 15:36
Банки зможуть повертати депозити вкладникам тільки у разі своєчасного погашення відсотків за кредитами і самих кредитів.
Повернення депозитів залежить від своєчасного погашення відсотків по кредитах.

З таким зверненням на своєму офіційному сайті представники асоціації українських банків звернулися до клієнтів і керівників банківських структур.

На думку представників асоціації, тільки жорстка фіксація відсотків по виданих кредитах і продовження терміну їх повернення може допомогти банкам розрахуватися з депозитними боргами. На думку членів асоціації, перешкода з боку влади поверненню кредитів виливається в затримки з видачею внесків.

В цілому в АУБ вважають, що українське законодавство зараз захищає боржника більшою мірою, ніж кредитора.

«Інтереси всіх клієнтів, зокрема позичальників і вкладників банків, знаходяться в прямому взаємозв'язку – масові неповернення кредитів банку приводять до затримки повернення банком депозитів», – мовиться в зверненні асоціації українських банків. – Рекомендуємо банкам підтримувати тих позичальників, які і в цей час здійснюють прийнятні для них виплати по кредитах».

«Перешкоди, що створюються владою банкам в поверненні кредитів, прямо позначаються на затримці банками видачі депозитних внесків. Банк може забезпечити безумовне повернення внесків тільки завдяки реалізації всіх передбачених законом заходів по прискореному поверненню кредиту», – вважають в асоціації.

Серед таких заходів АУБ вказує на стягнення закладеного майна без судового рішення на підставі прав, наданих самими позичальниками за договором застави і/або іпотеки.

Крім того, Асоціація не приховує, що в Україні були зафіксовані некваліфікована робота банків і колекторних фірм з вилучання заставного майна у позичальників. На думку представників асоціації, випадки порушення колекторами законодавства повинні жорстко припинятися в мінімальні терміни.

Як повідомлялося раніше, міністр юстиції України Микола Оніщук в лютому заявив, що діяльність колекторських компаній є незаконною, оскільки вони працюють без ліцензій і дістають незаконний доступ до персональних даних боржників.

Нагадаємо, минулого тижня Нацбанк підвищів вимоги до банків, які хочуть отримати рефінансування з боку держави.
 

comments powered by HyperComments