Позитив від НБУ: криза принесла дохід!

Анастасія Маніна  |  Четвер, 26 лютого 2009, 12:30
Збільшення митних зборів на товари народного споживання змусить вітчизняне виробництво знов запрацювати.
Рахунок платіжного балансу зведений в січні з профіцитом на рівні $467 мільйонів гривень.

Про це повідомила на прес-конференції керівник антикризової групи харківської облради Марина Вишневська.

За її словами, підвищення мита на товари легкої промисловості також позитивно позначиться на стані платіжного балансу України.

«Вже зараз ми можемо бачити позитивні зрушення. Важливо, що з введенням нових мит легка промисловість України зможе встановлювати ціни на продукцію нижче імпортних», – сказала М. Вишневська.

Також керівник групи радників глави НБУ Валерій Літвіцкий 26 лютого заявив, що зовнішньоторгівельний баланс і поточний рахунок платіжного балансу України вперше з січня 2005 року в січні-2009 зведені з профіцитом, передає «Кореспондент».

«Вперше за останні три роки став профіцитним торгівельний баланс. Останній раз Україна мала профіцит торгівельного балансу в січні 2005 року: він складав $506 млн. У січні ж поточного року він досяг $396 млн... На старті року Україна позбавилася від подвійного дефіциту (поточного і фінансового рахунків): поточний рахунок став профіцитним», – повідомив він.

За його словами, поточний рахунок зведений в січні з профіцитом на рівні $467 млн.

Радник глави НБУ також повідомив, що другий місяць підряд об'єми імпорту скорочуються швидше, ніж об'єми експорту.

«Імпорт товарів і послуг зменшився на 50.7% проти відповідного індикатора по експорту в 32.7%. У грудні розрив на користь переважаючого спаду об'ємів імпорту складав лише 12.9%», – пояснив він.

Раніше 20 лютого президент Укріани Віктор Ющенко підписав закон № 923-VI «Про внесення змін до деяких законів з метою поліпшення достатку платіжного балансу України у зв'язку зі світовою фінансовою кризою». Документом, зокрема, передбачено введення Верховною радою тимчасових надбавок до ставок діючих митних зборів на товари некритичного імпорту на період до шести місяців в разі «досягнення платіжним балансом України критичного стану», повідомляла газета «Зараз».
 

comments powered by HyperComments