НБУ: боржники банків можуть не боятися стягнення комісії!

Анастасія Маніна  |  Понеділок, 2 березня 2009, 13:35
Нацбанк заборонив стягнення комісій при здійсненні операцій з погашення заборгованості фізичних осіб на валютних аукціонах, повідомляє прес-служба НБУ.
НБУ: боржники банків можуть не боятися стягнення комісії!

Нацбанк надав роз'яснення щодо процедури проведення цільового валютного аукціону для задоволення потреб фізичних осіб, які повинні погасити заборгованості з кредитів, отриманих в іноземній валюті, передає «РБК-Україна».

Зокрема, у повідомленні відзначається, що «стягнення якихось комісій при здійсненні операцій з погашення заборгованості фізичних осіб по кредитних договорах або підвищення курсу продажу іноземної валюти по таких операціях забороняється».

Керівники банків повинні забезпечити продаж іноземної валюти, купленої на валютному аукціоні за курсом, що не може перевищувати курс аукціону +0,2 % від суми покупки, що становить збір на обов'язкове державне пенсійне страхування. Банки в обов'язковому порядку повинні інформувати клієнта про курс гривні до іноземної валюти, яким банком здійснена покупка іноземної валюти на валютному аукціоні в НБУ.

Нагадаємо, раніше Нацбанк прийняв постанову №49 «Про окремі питання діяльності банків», якою з 5 лютого тимчасово скасував ряд твердих нормативів з метою «зменшення негативного впливу фінансової кризи на діяльність банків, у значній мірі пов'язаного з погіршенням фінансового стану позичальників і зміною обмінного курсу гривні».

Сподіваючись полегшити позичальникам оплату кредитів, що подорожчали, НБУ дозволив банкам до 1 січня 2011 р. «самостійно і на свій ризик» проводити реструктуризацію кредитів фізичних осіб, оцінюючи їхнє фінансове становище й рівень погашення заборгованості без обліку реструктуризації, – не переводити боржників у нижчу категорію (найвища – А, нижча – Д). Якщо позичальник домовиться з банком регулярно виплачувати частину кредиту, банк не повинен створювати резерви через зрив попереднього плану погашення позики. А якщо клієнт півроку буде сумлінно платити за кредитом, банк зможе перевести його з класу Б, В і Г у вищий і знизити навантаження з резервування поганого кредиту.

Регулятор закликав банки в ході реструктуризації кредитів дотримуватися наступних принципів: створювати умови для поновлення платежів шляхом продовження термінів дії кредитних договорів і/або зменшення щомісячних платежів до прийнятного рівня, виходячи з фінансових можливостей позичальника; уникати конфлікту інтересів банку й клієнтів під час реалізації застави по кредиту; відмовитися від штрафних санкцій.

Нагадаємо, 1 березня повідомлялося, що незабаром на території України будуть ліквідовані 13 банків. При цьому в 4-х кредитно-фінансових установах процедура ліквідації перебуває в завершальній стадії.

Нагадаємо також, що 28 лютого НБУ встановив єдиний курс продажу валюти на першому цільовому аукціоні для підтримки позичальників на рівні 7,8 грн./$1.
 

comments powered by HyperComments