Пожартували! З 1 квітня подорожчають сигарети

Ганна Глебова  |  Понеділок, 16 березня 2009, 13:31
Перед подорожчанням не накуришся. Слідом за підвищенням цін на енергоносії, з 1 квітня може підскочити ще й ціна на сигарети.
Пожартували! З 1 квітня подорожчають сигарети

Незважаючи на несерйозність самої дати, всі майбутні підвищення цін чомусь заплановані саме на 1 квітня. У Верховній Раді зареєстрований законопроект, яким пропонується внести значні зміни до закону про акциз на тютюнові вироби.

Законопроектом №4202 від 16 березня 2009 року, авторами якого є бютівці Олег Ляшко і Микола Томенко, пропонується ввести ставки акцизу в твердих сумах з одиниці товару. Крім того, пропонується ввести їх в дію не 1 січня 2011 року, а вже за два тижні – з 1 квітня 2009 року.

При цьому ставку акцизного збору пропонується брати не у відсотках від обороту до реалізації товару, а у відсотках від маскимальної роздрібної ціни, як це передбачено ст. 8 Директив ЄС 95/59. «Аналогічний порядок обчислення акцизу практикується в Росії та Молдові», – говориться в законопроекті.

Таким чином, розмір мінімального податкового зобов'язання найбільш популярного виду тютюнових виробів – сигарет з фільтром – збільшується з 47 гривень до 100 гривень на тисячу сиграет або на 1.06 гривень на пачку в 20 сигарет.

«Ставки акцизу на інші тютюнові вироби планується піднімати такими ж темпами, як на сигарети з фільтром, щоб не допустити перехід споживачів на інші види тютюнових виробів внаслідок їх дешевизни», – мовиться в законопроекті.

Автори законопроекту також вважають, що попереднє підвищення акцизу на тютюнові вироби було дуже мізерним і не дозволило отримати бажаний рівень податкових надходжень.

Окрім поповнення бюджету депутати також чекають від ухвалення нового законопректа і поступового наближення ставок акцизу до вимог Європейського Союзу.

Поки що ставки акцизного збору в Україні у декілька разів менше, ніж в ЄС, втім, як і доходи.

Нагадаємо, що в кінці грудня минулого року Верховна Рада України прийняла за основу проект закону, за яким ставка на тютюнові вироби зросла більш ніж в три рази.

Також нагадаємо, що з 1 лютого 2009 року почав діяти підвищений акцизний збір на тютюнові вироби.
 

comments powered by HyperComments