МВФ недооцінив світову кризу. Все набагато гірше!

Анастасія Маніна  |  Вівторок, 21 квітня 2009, 13:25
Відновлення світової економіки після нинішньої кризи, яка є найглобальнішою з 1960 року, може продовжитися більше п'яти років.
МВФ недооцінив світову кризу. Все набагато гірше!

Про це повідомили в Міжнародному валютному фонді, пише «Коммерсант-Україна».

Для швидкого виходу з кризи у фонді рекомендують застосовувати податково-бюджетні стимули. Але в Україні можна використовувати тільки бюджетні стимули, оскільки зниження податкових ставок маловірогідне, вважають експерти.

Спад світової економіки продовжиться не менше півтора роки, а її відновлення – п'ять років, говориться в обнародуваному вчора звіті «World Economic Outlook: Crisis and Recovery», підготовленому МВФ.

За розрахунками експертів, з 1960 року в країнах з розвиненою економікою відбулося 15 спадів, які можуть бути пов'язані з фінансовими кризами. З них глобальних (беруть участь понад 10 країн – авт.) – три: у 1975, 1980 і 1992 роках. Більшість спадів тривали один рік, а період відновлення складав п'ять років.

З середини 1980-х років періодичність і тривалість криз зменшилася, тоді як періоди відновлення стали тривалішими. У МВФ підрахували, що в нинішній кризі беруть участь близько 65% країн світу. Попередній рекорд – 55% країн – був зафіксований під час спаду у 1975 році.

Також, глава МВФ Домінік Стросс-Кан заявив в інтерв'ю ВВС, що світова економіка вийде з рецесії в першому півріччі 2010 року, але тільки в тому випадку, якщо банки очистяться від поганих активів.

За його словами, важко уявити собі низку обставин, за яких країни з крупними розвиненими економіками, такі як Великобританія, вимушені будуть звернутися до фонду за фінансовою допомогою, повідомляє «Інтерфакс».

Стросс-Кан вважає за можливе, що відновлення почнеться в першому півріччі наступного року, при цьому економіка США перша покаже ознаки відродження. «У нас ніколи не буде відновлення до тих пір, поки ми дійсно не очистимо баланси банків», – підкреслив він.

Які для цього використовуватимуться засоби – націоналізація або створення «поганого» банку» – не важливо, вважає голова фонду, пише видання «Деньги.ua».

«Ми не повинні витрачати дуже багато часу, обговорюючи, що зараз потрібно робити, – сказав він. – Ми недостатньо швидкі з очищенням фінансового сектора».

За останні місяці МВФ неодноразово погіршував прогноз зміни світової економіки. Згідно останньому варіанту (середина березня), світова економіка в 2009 році може знизитися на 0.5-1%, в 2010 році очікується зростання на 1.5-2.5%.

Нагадаємо, в листопаді 2008 року МВФ надав Україні перший транш кредиту в розмірі 16.5 млрд, а минулого тижня погодився надати другий транш в 2.8 млрд доларів. На даний момент ведуться переговори з приводу надання Україні третього траншу кредиту МВФ.
 

comments powered by HyperComments