Кризі сьогодні виповнився рік. Як іменинник потусив по Україні

Олена Сергеєва  |  Середа, 16 вересня 2009, 15:38
Сьогодні виконується рік економічній кризі.
У нас іменинник посвяткував по повній.

Рік тому, напередодні історичного краху інвестиційного банку Lehman Brothers, американського мільярдера Уоррена Баффета просили допомогти британському Barclays в покупці інвестбанка і тим самим врятувати Lehman Brothers від банкрутства.

Як розповів У.Баффет в інтерв'ю CNBC, представники Barclays зателефонували йому і попросили застрахувати активи Lehman Brothers, оскільки тільки за цієї умови уряд Великобританії міг би схвалити поглинання американського інвестбанка. Баффет попросив прислати йому додаткову інформацію про операцію, проте вона поступила в його розпорядження надто пізно. Barclays не зміг купити Lehman Brothers, а наступне за цим банкрутство інвестбанку обрушило фінансові ринки і знаменувало початок гострої фази глобальної фінансової кризи.

У.Баффет признався, що необхідні деталі пропозиції Barclays були передані йому на голосову пошту, проте він просто не зумів відтворити повідомлення. В зв'язку з цим деякі американські ЗМІ вже задалися питанням, як склалася б доля Lehman Brothers, якби У.Баффет вчасно перевірив голосову пошту на своєму телефоні.

15 вересня 2008 р., нагадує Росбізнесконсалтинг, один з найбільших інвестиційних банків світу Lehman Brothers з активами на 639 млрд дол. оголосив про банкрутство і подав до суду прохання про захист від кредиторів. Банкрутство Lehman Brothers стало найбільшим в історії американського бізнесу. Саме після краху Lehman Brothers фінансова криза придбала справді глобальний масштаб, відзначають зараз економісти.

Україну іменинник відзначив по повній. Руйнується банківська система, ростуть безробіття, курс долара і ціни на товари і послуги – на відміну від зарплат (тих, кому вдалося врятуватися від безробіття). Адже з початку 2009 року тільки харківські підприємства подали до Обласного центру зайнятості списки скорочень на 20 тисяч осіб.

В той же час, БЮТ не має якоїсь єдиної системи заходів з подолання і мінімізації кризи. І краще за все про це говорить сама Тимошенко. А от про передвиборчі обіцянки, що так і залишилися нереалізованими, вона навпаки мовчить. Як і про те, куди йдуть гроші від кредитів МВФ.

В той же час, вчора, напередодні роковин кризи, Кабмін прийняв бюджет, в якому закладений курс гривні на рівні 7.5 грн/дол. Крім того, згідно проекту, в 2010 р. істотно збільшиться податкове навантаження на підприємців.

Як прокоментував проект держбюджету-2009 народний депутат, заступник Голови Партії регіонів, міністр палива і енергетики в Опозиційному уряді Юрій Бойко, є дві основні проблеми майбутнього бюджету – його незбалансованість і відсутність чіткої ціни на імпортний газ як основного показника, від якого розраховуються показники інфляції.
 

comments powered by HyperComments