Грошей від МВФ Україні не бачити до самих виборів

Олена Сергєєва  |  Середа, 2 вересня 2009, 14:18
1 вересня до України прибула технічна місія Міжнародного валютного фонду, яка повинна з'ясувати, чи відповідає проект держбюджету на 2010 рік його умовам.

Місія фонду вже незадоволена виділенням Нацбанком 9,8 млрд грн на фінансування Євро-2012 і відмовою підвищити з 1 вересня тарифи на газ для населення. Експерти впевнені, що загроза заморожування відносин з фондом є реальною.

У Мінфіні вже визнають, що переговори з МВФ з виділення четвертого траншу будуть важкими. За словами заступника міністра фінансів Валерія Альошина, складнощі можуть бути пов'язані з необхідністю обговорення внесення змін до бюджету-2009 і граничного розміру держборгу.

Песимістичнішу оцінку дало джерело, близьке до переговорів: «Місія МВФ розібралася в ситуації всього за дві години роботи. Мало того, що проект бюджету не готовий, так ще і ситуація зараз гірше, ніж на момент надання третього транша: парламент подолав вето на зміни до закону «Про Нацбанк» про виділення 9,8 млрд грн на Євро-2012, а підвищення ціни газу для населення з 1 вересня скасовано».

Ці питання вже 3 вересня обговорюватимуться моніторинговим комітетом у складі МВФ, Кабінету міністрів, Нацбанку, секретаріату президента і Нацкомісії регулювання електроенергетики. «В кращому разі місія виїде, а з європейського департаменту МВФ прийде різкий лист з вказівкою змін і термінів їх виконання. Але створюється враження, що в МВФ розуміють, що виконання вимог гальмується наближенням виборів президента. І у них немає впевненості в успішній роботі над помилками», – сказав він.

Експерти відзначають, що невиконання умов меморандуму з МВФ відкладе виплату четвертого транша на 2010 рік. «Швидше за все, МВФ остаточно не відмовиться від співпраці з Україною, а кредитна програма просто може бути припинена до завершення президентських виборів», – говорить аналітик Concorde Capital Микита Михайличенко.

«МВФ зазвичай уникає співпраці в передвиборний період, а для України це особливо актуально. Тим більше, що нинішня економічна ситуація краща, ніж на початку року, і перенесення транша не означає загрози дефолту країни», – говорить аналітик Dragon Capital Олена Белан.

За оцінками експерта, ще однією причиною перенесення траншу може стати підвищення соціальних виплат, чого добивається Партія регіонів.

У лютому після відмови уряду зменшити дефіцит держбюджету МВФ також заморозив співпрацю з Україною. В результаті, другий транш кредиту, видача якого була запланована на середину лютого, був отриманий лише на початку травня. Четвертий транш кредиту МВФ раніше очікувався в листопаді.

 

comments powered by HyperComments