Жерсть! Українці, що розчарувалися в банках, заплатять ще й борги уряду

Ніна Новікова  |  Понеділок, 21 вересня 2009, 11:15
Міністерство фінансів починає залучення грошей населення для фінансування дефіциту держбюджету.
Бюджетний дефіцит наблизився до людей.

З 23 вересня Ощадбанк зможе продавати фізичним особам казначейські зобов'язання з прибутковістю 16% річних. На думку експертів, боргові папери уряду можуть привернути громадян, що розчарувалися в банках, але лише за умови підвищення прибутковості, яка нижче, ніж у депозитів.

Міністерство фінансів приступило до продажу казначейських зобов'язань (КЗ) для фінансування дефіциту держбюджету за рахунок гривневих заощаджень населення. З 23 вересня Ощадбанк, який став генеральним агентом з розміщення, доставки, інкасації, обслуговування обороту, погашення і знищення КЗ, через київські районні філії почне продаж КЗ серії А від 14 вересня.

Термін обороту держпаперів номінальною вартістю 500 грн. кожний складе 12 місяців. Ставка прибутковості – 16% річних з щоквартальною виплатою купонного доходу. Продажем КЗ з 28 вересня займуться регіональні управління і відділення Ощадбанку. КЗ випускаються в документарній формі на пред'явника і «розміщуються на добровільній основі серед населення». Покупці КЗ зможуть зберегти анонімність.

У Ощадбанку не змогли пояснити, чому продаж КЗ почнеться тільки наприкінці вересня, тоді як Кабмін дозволив цю схему ще 14 квітня. Тоді ухвала №362 визначила об'єм кожної емісії КЗ на рівні 500 млн грн, плату за доставку бланків КЗ у розмірі 1,2% їх номінальної вартості і прибутковість 8%. Але вже в травні ставка подвоїлася до 16% (20 грн щоквартально на кожне КЗ), плата знизилася до 0,2%, а сума однієї емісії КЗ скоротилася до 200 млн грн. Вартість КЗ встановлюватиметься Мінфіном щотижня.

За даними агентства «Простобанк Консалтінг», середня ставка по річних гривневих депозитах складає 19,33%, максимальна прибутковість – 26%.

Нагадаємо, 14 вересня Кабінет Міністрів затвердив проект Державного бюджету на 2010 рік з доходами 285 млрд.грн, витратами 324 млрд. і дефіцитом 46,7 млрд. гривень, дефіцит загального фонду держбюджету-2010 складе 24,8 млрд. гривень, спеціального фонду – 21,9 млрд. Згідно проекту, в 2010 р. збільшиться податкове навантаження на підприємців на 12,6%. Крім того, заберуть весь прибуток і підсилять контроль за збором ПДВ. У проекті закладено курс гривні на рівні 7.5 грн./дол.
 

comments powered by HyperComments