Тимошенко – Добкіну: Ти помри сьогодні, а я помру завтра

Микола Кузнецов  |  Четвер, 1 жовтня 2009, 11:39
Центральна влада фактично підставляє місцеву. Ще 10 вересня НКРЕ «тихенько» підняла ціну на газ, не оголосивши про це. А соціальний удар залишили приймати мерів і губернаторів.
Підвищує Кабмін – розсьорбувати мерам.

Про це сказав на прес-конференції 1 жовтня Харківський міський голова Михайло Добкін.

Він також нагадав: щоб підняти тариф на тепло до обгрунтованих ціною на газ, потрібно 60 днів. За цей час тепловики напрацьовують величезні борги, компенсацію яких (так звана компенсація різниці в тарифах, розрив між якими відбувся з вини центру) дуже важко вибити з держави.

«У центрі просто бояться вийти і сказати: газ дійсно дорогий, і потрібно піднімати вартість всього, що має в собівартості високу ємкість газу. Але замість цього нишком вигадали ціну на газ, графік, як вона збільшуватиметься. А місцеві власті повинні потім вийти до людей і «обрадувати» їх перед Новим роком. І довго пояснювати, що газ з Києва тепер дають дорожче, чим раніше», – пояснив М. Добкін.

Мер вважає це «дешевим прийомом» в стилі «ти помри сьогодні, а я помру завтра».

М. Добкін нагадав, що підвищення ціни на газ НКРЕ запланувала на кожен квартал, щоб привести у відповідність з реальною ринковою ціною.

В цілому це правильно, впевнений міський голова. Така міра дозволить не залежати ні від однієї держави, навіть такої дружньої, як Росія, відзначив мер. Але при цьому держава повинна була б вести системну роз'яснювальну роботу, чесно визнаючи, що за власною ініціативою піднімає ціну на газ, яким опалюються житлові будинки українців.

Але напередодні виборів центральна влада віддала перевагу формулі «підставляння» місцевих властей, щоб самій у виборчим марафоні бути «чистою» перед населенням.

Як повідомив М. Добкін, він дізнався про підвищення газу перед 36-ю сесією міськради 30 вересня – до цього ніхто не оголошував цього. Хоча за наявною інформацією, НКРЕ ухвалило рішення 10 вересня.

Нагадаємо, Кабмін зобов’язався перед МВФ до кінця 2009 р. підвищити ціни на газ для населення і підприємств ТКЕ на 20%.

Також нагадаємо, що Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним постанову НКРЕ про підвищення роздрібних цін на газ для населення. Відповідне судове рішення ухвалене 31 серпня після позову Національного форуму профспілок України, в якому було оскаржено ухвалу НКРЕ №811 «Про затвердження роздрібних цін на природний газ, який використовується для потреб населення» від 9 липня цього року, повідомили в Національному форумі профспілок.

У НФПУ нагадують, що відповідно до ухвали №811, ціни на газ для населення з вересня повинні були вирости на 20%, а з 1 січня 2010 року – рости на 20% щокварталу.

За словами голови Національного форуму профспілок Мирослава Якибчука, ухвала про підвищення ціни на газ порушує важливий конституційний принцип, відповідно до якого не допускається ухвалення рішень, які б погіршували соціальне положення людей.
 

comments powered by HyperComments