Бензин знову подорожчає. Прогнози експертів невтішні

Понеділок, 19 жовтня 2009, 11:28
На зміну вересневому зниженню цін на бензин знов прийде його подорожчання.
бінзозаправка

Після більш ніж 50-копійчаного вересневого зниження цін з 7.98 до 7.40-7.45 грн. за літр А-95, вчора на деяких заправках він подорожчав на 15-20 коп., а літр дизпалива — на 10-12 коп. Прогнози експертів невтішні: ціна нафти в світі росте, а значить, і «горючки» теж.

За прогнозами директора консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, до кінця жовтня важ ринок нафтопродуктів в роздрібі подорожчає приблизно на 10 копійок, тобто в середньому до 7.50-7.55 грн. за літр А-95.

«Що стосується підвищення цін на дизпаливо із-за акцизу, то, як показує досвід, вони підніматимуться не різко, а поступово, протягом месяца-полутора, лише до зими літр української солярки коштуватиме близько 6.5 грн, а імпортної — до 7 грн», — прогнозує Куюн.

Зростання цін на 8-10 коп. в роздрібі передбачає і аналітик компанії UPECO Олександр Сиренко. В той же час, експерт не бачить об'єктивних причин для такого підвищення, тому що нафта в світі стала дорожчати лише останній тиждень, а ціни на бензин зазвичай починають мінятися лише 2-3 тижні опісля.

«Схоже, нафтотрейдери просто закладаються на всі можливі ризики, не вірячи в довготривале посилення гривні. А ось 25-копійчане подорожчання літра солярки з 1 листопада із-за акцизу об'єктивно, але ці гроші підуть не трейдерам, а до бюджету», — заявив Сиренко.

Нагадаємо, 19 жовтня ціни на паливо на харківських АЗС знову застигли на мертвій точці. Проте, тенденція до зниження як і раніше в силі.

comments powered by HyperComments