Українці в січні заробляють на 12-14% менше, ніж у грудні

  |  Четвер, 11 березня 2010, 18:59
Середня зарплата в Україні у січні 2010 року зменшилася на 317 гривень, або на 14,1%, у порівнянні з груднем 2009 року, склавши 1916 гривень.
Українці в січні заробляють на 12-14% менше, ніж у грудні

Експерти пояснюють таку динаміку не економічними підставами, а усталеними традиціями доплат працівникам у грудні.

"Щороку розмір січневої і лютневої зарплати нижчий за розмір зарплати останнього місяця попереднього року", - пояснює директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин.

За його словами, не варто порівнювати розміри цих плат, оскільки грудневі зарплати є вищі за листопадові і жовтневі. Такі місяці, на його погляд, зовсім непорівнювані.

"У грудні - додаткові премії, бонуси, "тринадцяті зарплати". Третина січня - свята, а лютий - короткий, тож ті, хто працюють від виробітку, заробляють менше", - каже Юрчишин.

Фахівець каже, що робити висновок, нібито зарплата загалом в Україні виросла на 14%, не коректно, бо це не відображає економічної ситуації, а лише річні циклічні коливання.

За його словами, економічна ситуація зберігається відносно стійка, але стійка на низькому рівні, тому не варто на її динаміці чекати стрімкого росту заробітніх плат.

Юрчишин нагадує, що в перші місяці 2009 року було дно кризи.

"Тому порівняння січня 2010 року до січня 2009 року, де помітне зростання на кілька відсотків, свідчить про дуже повільний ріст, який не може слугувати основою нормального життєзабезпечення і сильному оптимісму щодо зарплат", - каже він.

Теперішня середня, як він сказав, зарплатня українця - 220 доларів.

Економіст уточнив, що кожного року зарплата січня на 12-14% менша за грудневу.

"Груднева, натомість, до 20% більша за середньорічну місячну заробітну плату", - стверджує Юрчишин.
 


 

comments powered by HyperComments