МВФ хоче скасувати постанову НБУ, яка стосується кредитів

Середа, 17 березня 2010, 19:29
МВФ виступає за скасування постанови, яка дозволяє українським банкам звертатися до НБУ по рефінансування і використовувати його для кредитування підприємств.
МВФ хоче скасувати постанову НБУ, яка стосується кредитів

"Вони (у МВФ) говорять, що негативно ставляться до появи цієї постанови. Центральний банк не повинен підтримувати кредитування, це не його функція", - сказав газеті "Дело" перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.

Відповідно до постанови Нацбанку України №47, з 21 лютого банки можуть звертатися в НБУ за довгостроковим рефінансуванням і використовувати його для видачі "довгих" (до 5 років) кредитів ключовим для країни підприємствам.

У Нацбанку вважають, що постанова може виявитися позитивною для економіки.

"Зараз зовнішні фінансові ринки закриті для України, внутрішнього ринку (кредитування) вистачає лише на латання "дірок" у бюджеті, і то не усіх. А постанова дозволить підтримувати особливо важливі для економіки підприємства, хай і не систематично, створити робочі місця", - каже Шаповалов.

Поки ще жоден банк не скористався 47-мою постановою.

"Поки що банки лише цікавляться (можливістю отримати рефінансування). Наприклад, нещодавно до нас звертався Укрсиббанк, консультувався, але не більше того", - зазначив Шаповалов.

Банкірів зупиняє великий пакет документів, який необхідно подати в НБУ, щоб отримати рефінансування, і відсутність інформації про можливих позичальників, зазначає видання.

Альтернативою Нацбанку як постачальнику дешевих кредитів для банків міг би стати Банк розвитку, ідею якого просував заступник міністра фінансів, екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко, але який в Україні поки не заснований.

Відповідно до постанови НБУ №47, банки можуть залучати від Нацбанку рефінансування "у межах монетарних можливостей" за низькою вартістю – під 10,8-12,3% річних. Прибутковість же позичок "на виході" (підприємствам) не може перевищувати 18,3%.

Кредити за рахунок рефінансування банки можуть видавати лише ключовим для країни підприємствам, список яких склав Кабмін, але який не оприлюднено.

 

comments powered by HyperComments