Україні обіцяють чергові проблеми з МВФ

Четвер, 29 квітня 2010, 15:05
Колишній в. о. міністра фінансів Ігор Уманський прогнозує ускладнення переговорів з МФВ. "Після прийняття закону про держбюджет на 2010 рік та ратифікації угод щодо перебування ЧФ в Севастополі в контексті газових угод хід переговорів з МВФ може суттєво ускладнитися", - сказав він.
Україні обіцяють чергові проблеми з МВФ

"Співпраця з МФВ в рамках програми "стендбай" є одним з ключових інструментів подолання наслідків глобальної фінансової та економічної кризи", - зазначив Уманський.

За його словами, саме прийняття популістського закону про соціальні стандарти, який збільшував дефіцит бюджету додатково на 17%, і його підписання екс-президентом призвело до призупинення співпраці з МВФ.

Уманський нагадав, що фонд вимагав від України виконання трьох основних пунктів: незастосування закону про соціальні стандарти; поступового підвищення (на 25% щокварталу) тарифів на газ для населення та підприємств теплокомуненерго, і доведення їх до ринкових, а також прийняття держбюджету з дефіцитом не більше 4% від ВВП.

"Підходи та вимоги фонду завжди базувалися на принципах надання фінансування лише за умови проведення відповідних реформ, усунення системних диспропорцій та прагматичної фіскальної позиції", - нагадав Уманський.

За його словами, базові вимоги щодо збалансованості держбюджету, публічних фінансів, а також проведення реформи ціноутворення на енергоносії залишаються не виконаними.

На його думку, відмова, по-суті, від реформ у газовому секторі, продовження роздування бюджетних видатків не може не ускладнити позицію України у переговорному процесі.

"Дуже дивно, принаймні, прозвучали нещодавні заяви про необхідність збільшення суми позики до 20 мільярдів доларів. Подібне збільшення "потреб" держфінансів не може бути сприйнято позитивно ні інвесторами, ні кредиторами, ні самим МВФ", - зазначив Уманський.

"Прийняття держбюджету відбулося взагалі без обговорення і навіть без презентації. Позиція МВФ щодо цього документу не відома, що говорить лише про відсутність погодження положень держбюджету з фондом", - сказав він.

За словами Уманського, прийняття рішення МВФ щодо продовження співпраці з Україною має стати переломним моментом у поточній економічній ситуації, можливості України виходу на зовнішні інвестиційні та кредитні ринки. 

comments powered by HyperComments