Податок за одну тону викидів шкідливих речовин 4 класу небезпечності становитиме 14 гривень

Жанна Титаренко  |  Неділя, 5 вересня 2010, 22:32
За забруднення навколишнього середовища підприємства сплачують додаткові податки. Тепер тарифи за тону шкідливої речовини збільшені.
Податок за одну тону викидів шкідливих речовин 4 класу небезпечності становитиме 14 гривень

Новий податковий кодекс у три рази збільшує податки за викиди шкідливих речовин у навколишнє середовище. Але, на думку екологічних експертів, деякі показники є занадто малими. 

Так, наприклад, за викид у навколишнє середовище однієї тони речовин четвертого класу небезпечності підприємець буде сплачувати всього-на-всього 14 гривень. Минулого року тариф складав 4,5 гривень за тону.  

За одну тону викидів речовин найвищого (I) класу небезпечності тепер підприємці сплачуватимуть 1739  гривень.

За деякі речовини додатковий податок нараховується окремо. Так за одну тону ацетону – 91 гривню. За одну тону твердих відходів – 9,6. (Але чи буде хтось збирати і переробляти одну тону відходів за 10 гривень?)

Найвищим буде податок за викиди ртуті та свинцю із їх сполуками становитиме 10 307 гривень за одну тону. Але деякі екологічні експерти вважають, що викиди таких речовин у навколишнє середовище взагалі повинні заборонятися на законодавчому рівні.   

Також у законодавстві прописано додаткові податки за викиди шкідливих речовин у водні об'єкти. 

Найдорожче обійдеться підприємцям забруднювати річки Тису і Прут, а найдешевше – Азовське і Чорне моря.

За викиди однієї тони нітратів у водні обєкти в тому числі і морські води, становитиме 14 гривень.

За викиди в навколишнє середовище однієї тони мазуту податковий тариф становитиме 15 гривень за тону.

Міжнародна спільнота домовилася про норми викидів у навколишнє середовище. Кожна держава повинна вкладатися у певний ліміт. Якщо ж викиди перевищують норму, то держава повинна сплатити штраф, або купити квоту в іншої країни, підприємства якої зробили викидів набагато менше, ніж це дозволяє європейський ліміт.

За останні роки Україна почала зменшувати обєми викидів шкідливих речовин у навколишнє середовище. Але такі зміни відбулися не через впровадження нових технологій на підприємствах, а через те, що деякі галузі почали працювати не на повну потужність. Минулого року Україна легко вклалася у відведений європейський ліміт на шкідливі викиди.

Нагадаємо про наявні екологічні проблеми в Україні та постійні джерела забруднення.

 

comments powered by HyperComments